JOHNNY VERGER – MIRRORTREE

In het briefje dat bij zijn aan ‘Rootstime’ toegestuurde nieuwe plaat “Mirrortree” zat, schrijft de Nederlandse singer-songwriter Johnny Verger dat het moeilijke tijden zijn om zijn werk nog aan de man te brengen, deels omdat de hedendaagse radiostations niet echt meer zitten te wachten op het soort muziek dat mensen als hij brengen.

Bij ‘Rootstime’ zijn wij daarentegen maar al te blij om te kunnen vaststellen dat artiesten als deze 68-jarige muzikant uit Boskoop blijven volharden in hun koppigheid en al hun energie en creativiteit in het componeren van nieuwe liedjes blijven steken. Van Johnny Verger (die eigenlijk Hans Koster heet) hebben we op deze pagina’s in 2010 al een lovende recensie neergeschreven over zijn album “Mirror Of Forgotten Dreams” en over de eind 2011 verschenen opvolger “Between Mirrors”.

De spiegels waarin hij de luisteraar confronteert met de gebeurtenissen uit hun eigen leven, blijven opduiken in zijn albumtitels. Vandaar nu dus “Mirrortree”, de derde plaat in wat men een trilogie pleegt te noemen. Zelf klasseert hij zijn werk onder de noemer ‘droompop’, hoewel folk en Americana ook wel als definities voor de negen zelf gecomponeerde songs op dit album zouden kunnen gelden.

Deze cd kwam tot stand in de ‘Knight Area Production Studio’ in Boskoop met de muzikale steun van een hele serie instrumentalisten en ze werd geproduceerd door studio-eigenaar Gerben Klazinga en de Engelse saxofonist David Sherrington die beiden zelf meespelen op piano, orgel en synthesizers en ook de arrangementen van de strijkers voor hun rekening namen. De harmony en backing vocals die op sommige nummers te horen zijn, komen van Karin Thoms.

Onze favoriete tracks uit “Mirrortree” zijn single “Reasons” (zie video), de schitterende ballad “I Sometimes Wonder” die echt wel de nodige ‘airplay’ verdient op de radiostations en “Reading My Paper” waarin alle mistoestanden in de wereld worden aangeklaagd en de terroristen van ‘I.S.’ een welgemikte veeg uit de pan krijgen.

Verder is er nog het knap gearrangeerde “I See Your Face Before Me” en het rijkelijk georkestreerde en uitbundig gezongen uptemponummer “Percy Dalton”. Niet onbelangrijk is de vermelding dat deze plaat wordt opgedragen aan Roan Koster, een jongen van amper 10 jaar die in november 2012 aan de gevolgen van kanker overleed. Het is ons niet helemaal duidelijk of het om een neefje of een kleinkind van Hans Koster (= Johnny Verger) gaat, maar dat dit verschrikkelijke gebeuren een grote indruk heeft gemaakt op en veel verdriet heeft teweeggebracht bij deze muzikant staat buiten kijf.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video