TOM PETERSON – BLACK HILLS GOLD

“Black Hills Gold” is het allereerste soloalbum van de Amerikaanse folk- en countryzanger en songschrijver Tom Peterson uit Sioux Falls, South Dakota. Ondanks het gegeven dat deze muzikant al sinds de jaren ’70 actief is in de muziekscène, is zijn debuutalbum nu pas op de markt verschenen. Zijn muzikale activiteiten hadden zich tot nu toe voonamelijk beperkt tot het schrijven van liedjes voor allerlei Amerikaanse bands zoals ‘Red Willow Band’, ‘The Rocky Mountain Oysters’, ‘Blueberry Buckle’ en ‘Mission Mountain Wood Band’. Daarvoor was hij destijds verhuisd naar Boulder en nadien naar countryhoofdstad Nashville, Tennessee. In 2013 werd hij het slachtoffer van een zeer zware hartaanval en besloot hij om terug naar zijn thuishaven in South Dakota te gaan.

Nu heeft hij elf van zijn eigen composities opgenomen voor het album “Black Hills Gold”. Voor de opname van die plaat heeft hij heel wat hulp gekregen van oude bekenden uit Texas en uit zijn Nashville-periode. Zo vinden we de namen van o.a. Chris Gage en Christine Albert van het duo ‘Albert & Gage’ uit Austin, Texas terug op de credits-lijst van deze cd; de eerste op gitaren, piano, orgel, accordeon, dobro en lap steel en als producer van deze plaat en de zangeres als backing vocaliste. Maar ook Boyd Bristow op akoestische en elektrische gitaren, fiddler Kenny Putnam en Lloyd Maines op pedal steel droegen hun steentje bij aan de opname van deze liedjes.

“Black Hills Gold” werd in Austin, Texas opgenomen en enkele tracks op dit album verraden ook allerlei invloeden uit die Texaanse muziekcultuur. Ter illustratie van deze bewering geven we de mooie albumtiteltrack op video mee in een akoestische live versie, maar ook “Global Warming” en het rockende “Iowa Driver” vertonen die typische Texas-kenmerken.

Er zijn ook een paar songs waarin elementen uit de folk- en de bluesmuziek terug te horen zijn, zoals in “As Is” met bluesy mondharmonica en in het afsluitende nummer “The Muddy Muddy Mo”. Wij zijn echter vooral onder de indruk gekomen van de typische countryballads “Broken Heart Of Mine”, het laid back gebrachte “On That Beautiful Day” en het 7 en halve minuut durende “Fetch The Old Man Home” dat ons aan werk van Townes Van Zandt deed denken. Het schijfje “Black Hills Gold” is een prima eerste soloplaat van deze muziekveteraan Tom Peterson. ‘More to follow’!

(valsam)
“Having written numerous songs for other American folk and country bands, singer-songwriter Tom Peterson found that the time had come for a solo record with his own songs. ‘Black Hills Gold’ was recorded in Austin, Texas with several famous local musicians and turned out to become a very pleasant acquaintance with an excellent songwriter and performer.“ – www.rootstime.be


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Moonhouse Records
Info: Hemifran

video