RANDY MEISNER – ONE MORE SONG / RANDY MEISNER

 

Bernie Leadon - Randy Meisner - Don Henley - Glenn Frey (1948-2016)

 “ Randy Meisner, the man who made the Eagles great… “

Voor we wat dieper ingaan op de quote “de man die de Eagles maakte…”, eerst wat meer over Randall Herman “Randy” Meisner, een Amerikaan uit Nebraska, die waarschijnlijk voorbestemd was om muzikant te worden…

Randy Meisner, geboren in 1946 in Scottsbluff, NE, was een muzikant, zanger, songwriter en stichtend lid van de Eagles. Hij was de bassist en co-zanger/songwriter van de groep. Meisner schreef mee aan de mega hit van de Eagles  "Take It to the Limit", die hij zelf ook zong. De Eagles waren als band actief van 1971-1980, van 1994-2016 en van 2017 tot op heden.

Op 10-jarige leeftijd vond Randy, nadat hij Elvis had gezien in de Ed Sullivan-show, een uitweg om uit Nebraska weg te geraken. Hij kocht een gitaar en leerde zichzelf spelen. Daarna wist hij dat muziek alles was wat hij nog wilde doen. Hij verliet de middelbare school om zijn droom na te jagen. Op 17-jarige leeftijd werkte hij voor zijn gezin, omdat hij met zijn middelbare schoolliefde Jennifer Barton trouwde en zij hun 1ste zoon Dana Scott hadden. Hij werkte in een band genaamd de Drivin Dynamics. In 1964 ging hij naar Californië, waar hij zich aan bij de Soul Survivors aansloot. Omdat zoveel van de stichtende leden de groep verlieten, kregen ze de naam The Poor. Ondanks het feit dat ze een platencontract hadden, kon de band het niet redden. In 1968 nam hij deel aan een auditie bij Buffalo Springfield en haalde hij de basisspeelpositie binnen door Timothy B Schmidt te verslaan, nadat Jim Messina de band verliet en moest vervangen worden. Kort daarna vervoegde Poco. De eerste bezetting van Poco bestond naast de oud Buffalo Springfield-leden zanger en slaggitarist Richie Furay en Jim Messina (leadgitaar en zang) verder uit Rusty Young, (steelgitaar en dobro) en George Grantham (drums en zang) en Randy Meisner (basgitaar en zang). Laatstgenoemde verliet de band al vóór het uitkomen van de eerste LP ‘Pickin'up the Pieces’ [1969]. Eind 1968 debuteerde Poco in de Troubadour, een nachtclub aan de Santa Monica Boulevard 9081 in West Hollywood, CA. Het lukte helaas niet met Poco.

Via John Boylan, de manager van Rick Nelson, werd Randy gevraagd om bassist te worden bij Rick’s Stone Canyon Band. In 1971, Randy was ondertussen vader geworden van een tweeling (Eric Shane en Heather Leigh), besloot Randy om terug tegaan naar Nebraska, waar zijn familie was. Terug in NB werkte Randy voor de John Deere dealer en werd hij door Rick Nelson benaderd, om terug te keren naar LA, waar hij kon spelen als bassist in de back-up band van Linda Ronstadt. In de band, die er kwam onder impuls van John Boylan (de manager van Ronstadt) en die twee jaar haar begeleidingsband was, speelden ook Glenn Frey en Bernie Leadon, samen met drummer Don Henley, die ze in de Troubadour ontmoet hadden. In 1971, na afloop van deze tournee besloten de mannen als eigen groep on de naam de Eagles door te gaan.

Géén van de vier oprichters van de Eagles is in Californië geboren, maar in het Middenwesten of Texas. Glenn Frey (1948-2016) (gitaar, keys) ontvluchtte de koude winters en de beklemmende muziekscene van zijn geboortestad Detroit. Don Henley (drums) kwam uit Texas en was bijna afgestudeerd in Engelse literatuur. Bernie Leadon (gitaar, mandoline, banjo) kwam uit Minnesota en had een passie voor country en bluegrass, die een sterke invloed had op het vroege geluid van de band. Randy Meisner (bas) kwam uit Nebraska en was een liefhebber van auto's en fietsen en verkeerde eigenlijk liever bij zijn familie, dan dat hij zijn tijd besteedde aan het bespelen van een basgitaar in een rockband.

De vroegste muziek van de Eagles was een mengeling van country en bluegrass, vermengd met de harmonieën van de Californische surfmuziek. In deze stijl ontstonden gevoelige nummers over relaties, auto's en een zwervend leven. De pioniers van dit nieuwe genre waren begenadigde singer-songwriters als Jackson Browne, J.D. Souther en Warren Zevon en bands als Buffalo Springfield en Poco. Uit de subcultuur in en om Sunset Boulevard en The Valley in Los Angeles die rond deze componisten ontstond, distilleerden de Eagles een eigen geluid dat synoniem werd met de term Californische countryrock. Op latere albums van de groep werd de bluegrassmuziek meer en meer afgezworen en ging men over naar een meer rechttoe rechtaan rock-geluid.

Vanaf 1971-1977 speelde Randy Meisner alleen met de Eagles, om het daarna allemaal op te geven vanwege uitputting a.g.v. het (te) veel touren en de innerlijke onrust in de band. Meisner ging nog een keer terug naar NB, zodat zijn ouders hem konden horen zingen. Hij besloot om zijn eigen band te vormen. Van 1980 tot ‘83 speelde hij in The Silverado's akoestische gitaar om daana opgepikt te worden in de Meisner, Swan & Rich band. Meisner herenigde in de jaren 90 met Poco. Ze brachten succesvol het album ‘Legacy’ [1989] uit. Meisner vervoegde daarna de World Class Rockers. De exacte datum waarop hij stopte met touren is wazig. In 1998 werd Meisner en de rest van de Eagles-band ingewijd in de R&R Hall of Fame.

ONE MORE SONG [1980]

1980 Epic Records

‘One More Song’ is het tweede studio album van Randy Meisner. Het werd eind 1980 bij Epic in de States en de UK uitgebracht. Het is Meisner's meest succesvolle album als solo artiest. Het album piekte op #50 in de US Billboard 200 chart.

In een review voor AllMusic schreef Mike DeGagne over het album "’One More Song’ highlights Meisner's knack for writing honest, heartfelt love songs with a countrified rock candor that reveals his rustic, down-home roots… / ‘One More Song’ ends up being a pleasurable set of modest songs from a musician who was glad to be home…".

‘One More Song’ is met eerlijke en oprechte love songs en een country rock sound die zijn rustieke wortels onthult, een typisch Meisner album. Met de hulp van songwriter Eric Kaz vonden twee nummers van het album hun weg naar de Billboard's Top 40. De single "Deep Inside My Heart" (feat. Kim Carnes) haalde #22 in de US Billboard 100 en de single "Hearts on Fire" drie maanden later #19. Beide singles werden, door de fluweelachtige stem van Meisner en de onschuld die ze in hun teksten uitdroegen, radio hits. De rest van de nummers blijven net zo solide, met name het titelnummer “One More Song” met zowel Don Henley en Glenn Frey die bijdragen aan de achtergrondzang en, om hier nog maar te zwijgen van het eenzame steelgitaarspel van Craig Hull. Het album sluit af met Richie Furay's gewaagde "Anyway Bye Bye". ’One More Song’ is een album met negen “bescheiden” songs van een muzikant die blij was thuis te zijn.

 

RANDY MEISNER [1982]

1982 Epic Records

‘Randy Meisner’ (het éérste titelloze!) is het solo debut album dat Meisner midden 1978 bij het Asylum label uitbracht. Op "Bad Man" is Linda Ronstadt te horen en op "Daughter of the Sky" zijn jeugdvriend van The Dynamics, Donny Ullstrom. Asylum spaarde geen kosten bij het inhuren van muzikanten als o.a. Byron Berline (viool), David Cassidy (zang), Victor Feldman (percussie) en J.D. Souther (zang).

‘Randy Meisner’ (het tweede titelloze!) waarover de recensie hier gaat, is het derde solo studio album van Randy Meisner. Het werd midden 1982 bij Epic Records in de States en de UK uitgebracht. Het werd Meisner's laatste solo album met original material, dat hij schreef met keyboardspeler Dixon House (de rocker ”Jealousy”, het poppy ”Playin’ In the Deep End” en ”Nothing Is Said (‘Til the Artist Is Dead”)). Op het album staat ”Strangers”, een nummer van Elton John & Gary Osborne en een duet met Ann Wilson.“Tonight” is een nummer van Bryan Adams & Jim Vallance en “Darkness Off the Heart” van David Palmer (Steely Dan??).

Bruce Eder schreef in een review voor AllMusic: “The album is a gorgeous country-rock production with a hard electric edge in all the right places and soaring melodies throughout… / There are pleasing guitar hooks throughout, and the album's mix of raw power and subtle lyricism has endured very well over the decades…".

Deze BGO uitgave brengt twee Epic Records’ releases van Randy Meisner samen. ‘One More Song’ [1980] en ‘Randy Meisner’ [1982] zijn de enige (niet de éérste twee solo) albums, die de Amerikaanse hitlijsten haalden. Van zijn éérste gelijknamig titelloos album (dat hij in 1978 opnam met co-producer Alan Brackett) zegt Meisner zelf, dat “het conceptueel en gezien te breed en te lukraak, niet zijn beste album is”. Merk op dat Asylum, het label waarop de Eagles hun grootste successen uitbracht, in 1973 met Elektra Records samen ging, het label dat Meisner overnam van Asylum.

Na deze opnames hervatte Meisner zijn werk als sessie muzikant met o.a. James Taylor, Joe Walsh, Dan Fogelberg, Richie Furay en Danny O’Keefe. Meisner maakte samen met James Griffin en Billy Swan (“I Can Help”) ook even deel uit van Black Tie. Van 1987-89 tourde Meisner met Rick Roberts (Firefall, Burrito Brothers) als Roberts-Meisner Band.

In 2004 werd Meisner verschillende keren opgenomen en behandeld a.g.v. ernstige pijn op de borst. In 2013 werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan de History Of the Eagles world tour, waarvoor hij om gezondheidsreden paste. Collega Glenn Frey stierf in 2016.

In 2016 schreef men over Meisner in de pers: “Voormalig Eagles-bassist Randy Meisner heeft hulp nodig. De muzikant kampt al jaren met alcoholverslavingen en psychische problemen en zit volgens een vriend van de familie in een neerwaartse spiraal. Meisner was al een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving, maar volgens de ingewijde is dat sinds begin deze maand erger geworden toen zijn vrouw Lana om het leven kwam. De vrouw werd in eigen huis doodgeschoten, vermoedelijk nadat een vuurwapen uit de kast was gevallen en Lana het probeerde te vangen…”.

Anno 2018 heeft de nu tweeënzeventig jarige Meisner zich als muzikant “teruggetrokken” uit de muziek business.

The rest is History. A talented man who's dream came true, singing and songwriting…

Eric Schuurmans

ONE MORE SONG [1980]
Track list:
1”Hearts On Fire” - 2”Gotta Get Away” - 3”Come On Back To Me” - 4”Deep Inside My Heart” feat. Kim Carnes - 5”I Need You Bad” - 6”One More Song”*  - 7”Trouble Ahead” - 8”White Shoes”* - 9”Anyway Bye Bye”** – Music/Lyrics by Meisner/Kaz/Waldman or Tempchin*/Furay** [noted] ℗ 2017 – Producer: Val Garay
Line-up:
Randy Meisner - lead vocs, guitar
Craig Hull - guitar, pedal steel, steel guitar
Bryan Garofalo - bass
Sterling Smith - keyboards
Craig Krampf - drums
Don Francisco - percussion, vocs, b-vocs
& Kim Carnes – b-vocs (4) / Bill Cuomo – synthesizer (5,6) / Glenn Frey – b-vocs (6) / Don Henley – b-vocs  (6) / Michael Jacobson – sax (5) / Wendy Waldman - acoustic guitar, guitar, b-vocs (3)

RANDY MEISNER [1982]
Track list:
1”Never Been In Love” [C.Bickhardt] - 2”Darkness Of the Heart” [D.Palmer] - 3”Jealousy” [Meisner/D.House/H.Leese] - 4”Tonight” [B.Adams/J.Vallance] - 5”Playin’ In the Deep End” [Meisner/House] - 6”Strangers” feat. Ann Wilson [E.John/G.Osborne] - 7”Still Runnin’” [House/Lee] - 8”Nothing Is Said (‘Til the Artist Is Dead)” [Meisner/House] - 9”Doin’ It For Delilah” [J.Corey] – Music/Lyrics by as [noted] ℗ 2017 – Producer: Mike Flicker
Line-up:
Randy Meisner - bass, guitar, lead & b-vocs
Denny Carmassi - drums
John Corey – guitar (electric & acoustic) – solo (9), piano (6), b-vocs
Tom Erak - bass
Mitchell Froom – synthesizer (1,7)
Nicky Hopkins: piano (3,7,9)
Dixon House - organ, piano, b-vocs
Phil Kenzie – sax, solo (3,7)
Brian Smith - guitar, electric guitar – lead (1,2,4)
Howard Leese – synthesizer (4), guitar – lead (3,4), electric guitar, b-vocs
Marcy Levy – b-vocs (1,3,4,7,8)
Sterling Smith - organ, synthesizer, piano
Tower of Power - horn section (3,5,9)
Ann Wilson – vocs (6)
Nancy Wilson – b-vocs (1,4-6)

Discography RANDY MEISNER:
One More Song / Randy Meisner (BGO Records) [2018] | My How Things Have Changed [2014] | Love Me or Leave Me Alone [2005] | Live in Dallas [2003] | Dallas [2002] | Meisner, Swan & Rich (as Meisner, Swan & Rich) [2001] | When the Night Falls (with Black Tie) [1991] | Randy Meisner [1982] | One More Song [1980] | Randy Meisner [1978] |
Eagles songs written or co-written by Meisner:
"Take the Devil" / "Early Bird" (co-written with Bernie Leadon) / "Tryin'"  / "Certain Kind of Fool" from ‘Desperado’ (co-written with Glenn Frey & Don Henley) / "Saturday Night" from ‘Desperado’ (co-written with Frey/Henley/Leadon) / "Is It True" from ‘On the Border’ / "Too Many Hands" from ‘One of These Nights’ (co-written with Don Felder)  "Take It to the Limit" from ‘One of These Nights’ (co-written with Frey/Henley) / "Try and Love Again" from ‘Hotel California’

TOP 10 RANDY MEISNER SONGS:
10-Nothing to Hide** / 09-Too Many Hands* / 08-Bad Man / 07-Starngers / 06-Try and Love Again* / 05-Is It True* / 04-Daughter of the Sky / 03-Saturday Night* / 02-Tryin’* / 01-Take It to the Limit* (*by the Eagles, **by Poco)

 

  

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: BGO Records