MARY CHAPIN CARPENTER – THE THINGS THAT WE ARE MADE OF

Tot ze ergens aan het eind van de jaren ’80 door haar platenfirma uit het clubcircuit werd gehaald om het als countryzangeres te gaan waarmaken, was de Amerikaanse singer-songwriter Mary Chapin Carpenter helemaal niet bekend. Uit haar eerste plaat “Hometown Girl” uit 1987 werd zelfs geen enkele single getrokken.

Pas bij haar vierde plaat “Come On Come On” uit 1992 schoot ze als een komeet naar de hoogste toppen van de country-hitlijsten met niet minder dan 7 singles uit dat album en een viervoudig platina-plaat voor een verkoop van meer dan 4 miljoen albums. In haar lange muzikale carrière heeft Mary Chapin Carpenter vijf ‘Grammy Awards’ gewonnen waarvan vier keer op rij als beste vrouwelijke countryzangeres.

Nu is deze 58-jarige artieste aan haar dertigste jaar als zangeres begonnen en ze viert dit met een nieuwe plaat die “The Things That We Are Made Of” als titel heeft gekregen en uit elf nieuwe liedjes bestaat. Producer van het in Nashville opgenomen album is Dave Cobb, een man die eerder ook al schitterend productiewerk verrichtte voor o.a. Chris Stapleton, Sturgill Simpson en Jason Isbell.

Het talent van Mary Chapin Carpenter als songschrijfster wordt van meet af aan geïllustreerd via de openingstrack van deze cd “Something Tamed, Something Wild”. Haar poëtische liedjesteksten vallen telkens weer op, o.a. in de heel ingetogen gebrachte liedjes “The Middle Ages”, “What Does It Mean To Travel” en “Livingston”.

Een heel klein beetje meer uptempo is de song “Map Of My Heart” die we op video meegeven, maar daarna zoekt zij alweer de kalmte en de rust op in het prachtig verhalende liedje “Oh Rosetta” waarin we een heerlijk stukje Hammondorgel als instrumentaal intermezzo aangeboden krijgen. Beklijvend mooi zijn ook “Deep Deep Down Heart”, “Hand On My Back” en pianoballad “The Blue Distance” om helemaal aan het einde af te sluiten met de albumtiteltrack “The Things That We Are Made Of”.

In totaal heeft Mary Chapin Carpenter in haar lange carrière meer dan veertien miljoen platen verkocht en dat er nog geen einde aan die reeks is gekomen moge blijken uit de topkwaliteit van dit veertiende album sinds haar debuut op plaat in 1987. Het is en blijft genieten van de rust en de pracht van haar liedjes en dat zal zeker ook zo zijn op haar volgende album dat we voor eind volgend jaar verwachten.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Lambent Light Records / Thirty Tigers

video