TIM WARFIELD - JAZZLAND

“Jazzland” is het negende album van Tim Warfield ( 1965) sinds 1994 voor het Nederlandse Criss Cross label van Gerry Teekens en het derde in een tenor-organ constellatie, de vorigen waren “A sentimental journey”en “One for Shirley” . De bezetting is ook grotendeels identiek met Tim Warfield op tenor- en sopraansaxofoon, Terell Stafford op trompet en fluegelhorn, Pat Bianchi op de Hammond B3, Byron Landham op drums en Daniel Sadownick op percussie. Warfield speelde met Shirley Scott (organ) in het huisorkest van de Bill Cosby Show “You bet your life”, in de 90’s werkte hij met Jimmy Smith en Christian McBride. Behalve met zijn eigen groepen is hij ook actief als lid van het Terell Stafford Quintet. Zijn geluid doet denken aan de Texaanse tenorenschool, breed, krachtig en vol soul.

Op “Jazzland” staat maar één compositie van Warfield, het catchy “Shake it for me” dat helemaal beantwoord aan de titel, een swingend muziekje met Warfield op de sopraansax. Geopend wordt met het groovy “Lenny’s Lens” geschreven door pianist Anthony Wonsey dat voor het eerst verscheen op diens album “The exodus” uit 1997 waarop Nicholas Payton en Steve Wilson de frontlinie vormden. Warfield hoorde ze repeteren voor dat album in een studio in Manhattan terwijl hijzelf aan het inspelen was met Christian McBride, het nummer intrigeerde hem door de onconventionele harmonie in het begin en het tweetonige tweede gedeelte, hetgeen veel ruimte laat voor melodische ontwikkelingen. Ex-Jazz Messenger Donald “Silk” Brown schreef “Theme for Malcolm”, verschenen op zijn album “Send one your love” uit 1992. “I liked the melody the First time I heard it, it doesn’t sound like your typical jazz melody, It’s a song, with some odd harmonic motion at the end, and I wondered what it would sound like on organ” aldus Warfield. De versie hier is funky met een ijzersterke melodie die noodt tot meefluiten.

De ballad “Sleeping dancer, sleep on” is een minder bekend nummer van Wayne Shorter uit zijn tijd met de Jazz Messengers, het is inderdaad een dromerige melodie met smeuïg orgelwerk van Bianchi. De jaren ‘6o hit “Ode to Billie Joe” van Bobby Gentry krijgt hier een funky swamp uitvoering. Warfield treedt hier in de voetsporen van souljazz tenorkampioen Stanley Turrentine, ooit getrouwd met eerder genoemde orgelspeelster Shirley Scott. Warfield wist niet dat het nummer eind jaren ’60 al eerder een jazz uitvoering kreeg door Lou Donaldson met o.a. Blue Mitchell, Dr. Lonnie Smith en Idris Muhammad. Het klinkt in ieder geval perfect, het origineel is altijd een favoriet van mij geweest en deze versie is ook zeer geslaagd met behalve het superieure tenorspel van Warfield ook een spetterende solo van Terell Stafford. De spiritual “He knows (how much I can bear)”, bekend van uitvoeringen van Mahalia Jackson en Reverend James Cleveland, krijgt hier een prachtige gedragen en bluesy uitvoering.

De ballad “Tenderly” (W. Gross) uit 1946 is een eerbetoon aan de fameuze tenorist Teddy Edwards die het opnam met Max Roach en Clifford Brown in 1953. Dezelfde Teddy Edwards heeft het Otto Link mondstuk “bewerkt” waar Warfield nog steeds mee speelt. Dit is alweer een showcase voor de geweldige sound van Warfield, een zegen dat dit type tenorspelers nog niet zijn uitgestorven. Het aloude “Wade in the water” krijgt een uitermate swingende en aparte uitvoering met Warfield ditmaal op de sopraansax. Het nummer is door velen gecoverd van het Golden Gate Quartet tot aan Bob Dylan en Ramsey Lewis had er ooit een klein hitje mee. Het is een “Slave-song” van vóór de Burgeroorlog, het werd door plantageslaven gezongen om ontsnappende kameraden te laten weten wanneer de honden hen op de hielen zaten en ze dus onder water moesten duiken om ze op een dwaalspoor te brengen (met dank aan” The Originals” van Arnold Rypens). Afgesloten word er met een nummer van Lou Donaldson, “Hipty Hop” een typisch souljazz nummer met een aantrekkelijke riff en een lekker vette Hammond sound.

Het is goed dat er behalve allerlei moderne stromingen in de jazz ook nog dit soort funky souljazz wordt gemaakt en wordt uitgebracht, hulde dus ook aan iemand als Gerry Teekens.

Jan van Leersum.

Artiest info
Website  
 

Label : Criss Cross Jazz
Distr. : New Arts Int.

video