ELLIOTT AND THE AUDIO KINGS - LONG LIVE THE KING

Amper twee jaar na hun titelloze debuutalbum presenteert het Canadese Elliott And The Audio Kings ons opvolger “Long Live The King”. En laten we maar direct met de deur in huis vallen: deze plaat met twaalf originele nummers, allen van de hand van zanger/gitarist en mondharmonicaspeler Mike Elliott is een prachtig album geworden! Elliott, omringd door bassist Scott Fitzpatrick en drummer Jonny Sauder, serveren hier een uiterst geslaagde en aanstekelijke mix van Blues, Boogie, Swing en lekker ouderwetse Rock’n Roll. En dank zij dat uitgebreid arsenaal aan stijlen die ze onder de knie hebben valt er voor elk wat wils te beleven op deze release.

Het openingsduo bijvoorbeeld, met vooral aftrapper “Zim Zam Zoom” is een regelrechte uitnodiging voor de dansvloer. Fraai swingende jumpblues die aanstekelijk op de heupen werkt. Onderstaande , ook al omdat de leeftijd hem wat weerhoudt van de dansvloer onveilig maken, laat het luidste applaus optekenen bij de rauwe blues met groezelige gitaar die te genieten valt op “Shoulder The Weight” en “Haven’t Been Kind”. Dit zijn twee songs die, en we wikken onze woorden , niet zouden misstaan op een album van Seasick Steve. En dan hebben we het over de nummers an sich en niet over de wijze van uitvoering.

Dat de band trouwens meer dan doorsnee getalenteerd is kun je het best ervaren in de twee instrumentale nummers die deze uitgave rijk is. Met “Pringles And Perrier” valt vooral het uitstekende werk op van bassist Scott terwijl het afsluitende “Tin Sandwich” meer het kunnen van drummer Jonny laat bewonderen. Mike haalt voor het eerst de bluesharp boven in “Day Drinking” en dat mag hij van ons gerust meer doen want de solo die hij op deze midtempo blues laat bewonderen spreekt boekdelen! Maar dat de man daarnaast ook een uitstekend gitarist is valt op heel het album te horen maar misschien nog het meest in “Heart Attack” met een in het “oor” springende solo!

“Long Live The King” , waarvan het titelnummer trouwens één van de hoogtepunten is op de plaat, is dus een absolute aanrader voor Bluesliefhebbers die niet halsstarrig vasthouden aan één genre maar evenzeer openstaan voor de aangehaalde, diverse Bluesstijlen.

Luc Meert


Artiest info
Website  
 

Label: Busted Flat Records

video