COLTER WALL – COLTER WALL

In het westen van Canada ligt de provincie Saskatchewan met zijn enige volledig natuurlijke landsgrens aan de zuidelijke zijde met de Amerikaanse staten North Dakota en Montana. Swift Current, een plattelandsoord in die door meren en rivieren overheerste provincie, is de woonplaats van folk- en countryzanger Colter Wall die ons zijn titelloze debuutplaat “Colter Wall” heeft laten bezorgen.

Die prachtige natuurlijke omgeving waarin hij opgroeide en nog steeds woont, lijkt wel een hoorbare inspiratiebron te zijn geweest voor de elf liedjes die deze amper 21-jarige singer-songwriter voor deze plaat heeft gecomponeerd. De traditionele country-, bluegrass- en Americana-songs hebben deze jongeman meteen op de kaart gezet als één van de meest beloftevolle nieuwkomers in deze muziekstijlen.

Openingstrack en countryrocksong “Thirteen Silver Dollars” geven we ter kennismaking mee op video. U zult meteen merken dat zijn diepe baritonstem in tegenstelling tot zijn prille leeftijd wel afkomstig lijkt te zijn van iemand die al een lang leven vol drank en andere geneugten achter de rug heeft. Bij de opname van dit album werd Colter Wall bijgestaan door Dave Cobb op bas en gitaren, Chris Powell op drums, Robbie Turner op pedal steel en Mike Webb op piano.

Instrumentaal blijft de teneur van dit album heel minimalistisch, iets wat zijn speciale stemgeluid nog beter accentueert, vooral in de akoestische ballads “Codeine Dream”, “Me And Big Dave”, “You Look To Yours” en in de beklijvende murder ballad “Kate McCannon” en “Bald Butte” dat over Canadese outlaw cowboys handelt.

Meer uptempo gebrachte nummers als countryrocker “Motorcycle” of de bluesy countrysongs “Snake Mountain Blues” (van Townes Van Zandt) en “Transcendent Ramblin’ Railroad Blues” verdienen ook hun plaatsje op dit album en zorgen voor wat welgekomen afwisseling in de tracks op deze cd. Twee jaar geleden had deze muzikant al wel een ep-tje uitgebracht onder de titel “Imaginary Appalachia”, maar “Colter Wall” is zijn eerste volwaardige album.

Lucinda Williams, Steve Earle en topproducer Rick Rubin zijn al een tijdje fans van deze Colter Wall en we vermoeden dat we u daar snel mogen aan toevoegen na een nadere kennismaking met dit uitstekende, door Dave Cobb in Nashville geproduceerde debuutalbum van deze jonge Canadese troubadour, die wel eens vergeleken wordt met countrylegendes Johnny Cash en Guy Clark.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Young Mary’s Record Co. / Thirty Tigers

video