WAYDOWN WAILERS – BACKLAND BLUES

 

 “ Pioneers in the innovative music scene, carving out their niche in classic Roots Blues Country Rock Americana… “

De Waydown Wailers is een vierkoppige Amerikaanse roots band die afkomstig is uit Canton. Canton ligt in het Noorden van New York aan de Saint Lawrence River, in het grensgebied met Canada (wat de locals de “backlands" noemen). De broers David en Christian Parker vormen samen met Connor Pelkey en Mike Scriminger al jaren de groep. Hun muziek gaat volgens kenners van Blues tot Swamp Rock en Americana.

D. Parker, C. Parker & Scriminger schreven voor hun nieuwe studio album ‘Backland Blues’ acht nieuwe songs en voegden er enkele klassiekers aan toe. "Done Somebody Wrong" is een nummer van Elmore James en de hit "Dizzy Miss Lizzy", een r’n’r nummer dat in 1958 geschreven is door de Amerikaanse zanger Larry Williams. Hij nam het in dat jaar zelf ook op en het kwam in 1958 uit als single, met als andere kant “Slow down”. The Beatles namen allebei de kanten van de single op (“Slow Down” in 1964 en “Dizzy Miss Lizzy” in 1965 op het album ‘Help!’). Van Roger McGuinn (The Byrds) kozen ze ”Lover Of the Bayou”.

David Parker is de zanger en samen met zijn broer Christian lead en ritme gitarist van de band. Bassist is Pelkey en “Scruffy” Scriminger de drummer. Voor de opnames waren Professor Louie (keys & producer!) en Miss Marie (zang) de “special guests”.

“ The Wailers deliver their unique twist on the blues, they call "Outlaw Jam”... “

‘Backland Blues’ is vergelijkbaar met Waydown Wailers’ debuut ‘State of the Union’ [2014]. Het is ook een rock album met duidelijke blues invloeden. De opener (met Professor Louie achter de piano) ”Back Door Woman Blues” is een ruig blues nummer dat de samenhang van het viertal bewijst. Het nummer werd aangereikt door drummer en producer Aaron L. Hurwitz. Met ”I Want Your Soul” zit je langs de Mississippi en met de country shuffle ”Another Bump In the Bed” is het rocken geblazen. ”Every Passing Mile” houdt het midden tussen country en rock, terwijl het folky ”Somewhere In the Middle” het enige rustige intermezzo is op het album. ”I’m On the Hunt” is een blues rocker over een radeloze man en de afsluiter ”State Of the Union” een “Remix” van het politiek getint titel nummer dat ze opnamen op hun debuut album. 

Waydown Wailers overtuigt probleemloos met ‘Backland Blues’. Dit getalenteerd viertal met verschillende muzikale achtergronden en ervaringen hebben alles van Blues en Swamp Rock tot Americana. Waydown Wailers zijn pioniers in de innovatieve muziekscene, die hun niche gericht vullen met klassieke Amerikaanse muziek. Ik durf stellen: dapper, origineel en voor altijd sluimerend. Wij waren meer dan verrast om met dit viertal kennis te kunnen maken.

“ This talented foursome with different musical backgrounds and experiences have everything from Blues and Swamp Rock to Americana. Waydown Wailers are pioneers in the innovative music scene. Time to discover them!... “  -  www.rootstime.be

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01.”Back Door Woman Blues” [with Aaron L. Hurwitz] – 02.”I Want Your Soul” – 03.”Done Somebody Wrong” [Elmore James] – 04.”Another Bump In the Bed” – 05.”No Mercy” – 06.”Dizzy Miss Lizzy” [Lawrence E. Williams] – 07.”Every Passing Mile” – 08.”Somewhere In the Middle” – 09.”I’m On the Hunt” – 10.”State Of the Union - Remix” – 11.”Lover Of the Bayou” [Roger McGuinn / Jacques Levy] – Written by David Parker / Christian Parker / Michael Scriminger and/or as [noted] ℗ 2018 – Produced by Aaron L. Hurwitz

Album line-up:
David Parker: rhythm & lead guitar, vocs
Christian Parker: rhythm & B-bender, lead guitar
Connar Pelkey: bass, b-vocs
Michael Scriminger: drums, percussion
& Special guests : Professor Louie: Hammond, piano, keys, b-vocs / Miss Marie: b-vocs / Ron Keck: tambourine (6) / Alexander Scriminger: b-vocs (9)

Discography WAYDOWN WAILERS:
Backland Blues [2018] | xx [20xx] | State Of the Union [2014] | 

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Woodstock Records
Info: Blind Raccoon

video