JOHN PRINE - THE TREE OF FORGIVENESS

Dat de Amerikaanse folk- en country-artiest en tweevoudig Grammy winnaar John Prine één van de betere songwriters is, mag toch wel bekend zijn. Maar ook als uitvoerend artiest weet hij al ruim vier decennia een breed publiek te binden. John Prine draait aldus wat jaren mee en heeft intussen een indrukwekkende carrière opgebouwd. Pas verscheen zijn nieuwste album, "The Tree Of Forgiveness", een plaat die voor het eerst in dertien jaar uit nieuw eigen materiaal bestaat, klinkt misschien traditioneler dan ooit tevoren, maar blijft voor de luisteraar even boeiend als altijd.

Geboren op 10 oktober 1946 in Maywood Illinois begint Prine’s muzikale carrière eind jaren 60 wanneer Kris Kristofferson hem een platencontract bezorgt bij Atlantic Records. In 1971 komt zijn eerste album "John Prine" uit, met daarop o.a. Sam Stone en het later door Bonnie Raitt gecoverde nummer "Angel From Montgomery", die het op haar album "Streetlights" uit 1974 zette. Het is ook het finalenummer op haar live-cd "Road Tested" uit 1995. Zijn eerste albums waren echter geen commercieel succes, hoewel ze goede kritieken kregen en Prine vestigde zijn reputatie als getalenteerd songwriter. Het album "Common Sense" uit 1975, geproduceerd door Steve Cropper was meer rock-georiënteerd en was zijn enige LP die de top-100 haalde in de Verenigde Staten. Voor "Bruised Orange" (1978), op zijn nieuw platenlabel, trad Steve Goodman als producer op. "Pink Cadillac" (1979) was dan weer een rockabillyplaat geproduceerd door de legendarische Sam Phillips en diens zonen in Memphis (Tennessee). In 1980 verhuisde Prine naar Nashville en begon een eigen platenlabel, Oh Boy Records.

In 1991 krijgt hij voor zijn album "The Missing Years", met gastbijdragen van Bruce Springsteen, Bonnie Raitt en Tom Petty, een Grammy Award voor ‘best contemporary folk album’. Gastzangers op het album zijn onder meer Bruce Springsteen, Bonnie Raitt en Tom Petty. Twee andere albums, "German Afternoons" uit 1986 en "Lost Dogs and Mixed Blessings" uit 1995, kregen een Grammynominatie. Als Prine in 1999 hersteld is van keelkanker brengt hij "In Spite Of Ourselves" uit, een album met duetten met bekende countryzangeressen als Lucinda Williams, Trisha Yearwood, Patty Loveless, Emmylou Harris en Iris DeMent. "Fair & Square", opgenomen in 2004 was zijn eerste album na "Lost Dogs and Mixed Blessings" dat voornamelijk bestond uit nieuwe songs van zijn hand. Dit album won ook een Grammy Award voor "Best Contemporary Folk Album" van 2005. Hoewel hij in 2017 nog de ‘Americana Music Honors & Awards - lifetime achievement in songwriting’ en ‘2017 Artist of the Year’ ontving laat Prine het niet bij oude successen, want ook op zijn nieuwe album "The Tree Of Forgivenes" imponeert Prine van begin tot einde, en kunnen we best spreken van een klassieker in de dop.

Het opende "Knockin’ On Your Screen Door" zet meteen de sfeer voor dit nieuwe album als we een mijmerende Prine over de eenzaamheid horen zingen, al brengt het daarop volgende en zo ontwapenende "I Have Met My Love Today" terug vaart in het album. Iets meer pittiger is "Egg & Daughter Nite, Lincoln Nebraska, 1967 (Crazy Bone)" om dan weer mijmerig te worden in "Summer’s End" waarin hij over een verloren liefde verhaalt. Het groot deel van de liedjes schreef hij met liedschrijver en sessiemuzikant Pat McLaughlin en op een tweetal tracks kwam zelfs Dan Auerbach even om de hoek kijken. Zijn aandeel horen we terug op het krachtige "Caravan Of Fools". Op het lekker eigenwijze "The Lonesome Friends Of Science" weerklinkt een schoolvoorbeeld van ambachtelijk liedschrijven, maar dat ook vooral de humor in zijn werk tot uiting brengt. "God Only Knows" is een nummer dat Prine al in de jaren 70 met Phil Spector schreef, maar dat nu pas op een album verschenen is. Waarom nu pas? .... God Only Knows! Afgesloten wordt er met "When I Get To Heaven" een meer barroom getint liedje, over vele leuke dingen die hij later in de hemel wil herhalen. Weemoed en melancholie hangen als een zacht deken boven dit album, zou je zeggen, maar toch sijpelt de levensvreugde er regelmatig in door. "The Tree Of Forgiveness" sluit dan ook naadloos aan bij zijn ouder werk, al klinkt Prine nu wel ouder en wijzer.

 


Artiest info
Website  
 

label: Oh Boy Records / Thirty Tigers

video