SKYDIVE TRIO - SUN SPARKLE

Dit is de tweede plaat van één van de vele bands, waarin je bassist Mats Eilertsen kunt aantreffen: die meesterlijke Noorse muzikant is bijzonder graag gezien door zijn collega’s en wordt dan ook met de regelmaat van een klok gevraagd door zijn collega’s. Met gitarist Thomas T. Dahl en de Finse drummer Olavi Louhivuori vormt Mats al jarenlang een goed draaiende samenwerkende vennootschap, die onder Mats’ naam onder meer de platen “Rubicon” en “Skydive” uitbracht, wat meteen de naamkeuze voor huidig trio verklaart. Mats en Olavi zitten ook nog samen in het Alexi Tuomarila Trio, zodat je er niet omheen kunt: deze drie heren kennen elkaar door en door.

Op de nieuwe plaat is het vooral gitarist Dahl, die de boventoon voert, althans wat de uitvoering betreft. Als componist houdt hij het bij één nummer (“Surface Stride”), terwijl Mats en Olavi er respectievelijk vier en vijf voor hun rekening nemen. Die composities balanceren in het grensgebied tussen rock en jazz, tussen ambient en minimalisme en de ruimtereis, die op deze plaat muzikaal vormgegeven wordt begint heel logisch met “Launch”, een stevis progrock voorspel, dat meteen je aandacht grijpt, zodat je klaar bent voor het veel lichtere, meer subtiele “Convoy”, dat aangeeft hoe gevarieerd het trio kan klinken. Waarna “Apollo” volgt -alweer die verwijzing naar de ruimte-, een heus, donker, dreigend rocknummer. De titel “Engine Rest” spreekt voor zich, net als “Descending” en “Ascending” en in dat laatste nummer ben ik dan weer geneigd nogal wat Pink Floyd-invloeden te horen. De titelsong is echter onmiskenbaar het hoogtepunt van de plaat: alles kom erin samen: de instrumentenbeheersing, de vrije uitwerking van de thema’s en vooral de hele intieme sfeer, die doorheen de hele plaat loopt, maar hier helemaal op de voorgrond geplaatst wordt.

Straffe plaat van een heuse supergroep, die zowel de rock- als de jazzfan kan aanspreken, maar toch vooral door de liefhebber van de wat zweverige, ijle, soms donkere Nordic Folk gepruimd zal kunnen worden. Absoluut te ontdekken, zoals zoveel van de dingen, die ons door het Hubro-label aangereikt worden!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label: Hubro
distr.: Pias

video