I MARC 4 – NELSON PSYCHOUT

Vooraleer u deze cd-recensie verder leest, raden wij u graag aan om even naar de hier onderaan toegevoegde video van het nummer “Distorsion Mind” te kijken en te luisteren, want de muziek die u daarbij te horen krijgt is heel representatief voor het album waarover we u hier wat meer details zullen informeren.

“Nelson Psychout” is een compilatiealbum van de muziek die in de jaren ’70 gecreëerd werd door het Italiaanse jazzcombo ‘I Marc 4’, een kwartet waarvan Maurizio Majorana (bas), Antonello Vannucchi (Hammondorgel en piano), Roberto Podio (drums) en Carlo Pes (elektrische gitaar) de musicerende leden waren en waarbij de eerste letter van hun voornaam dienstdeed om de groepsnaam te creëren. Zij waren alle vier ook spelend lid van het nationale Italiaanse RAI-televisieorkest.

De nummers die zij speelden werden echter maar af en toe door één of meerdere van de bandleden gecomponeerd. Zo vinden we op deze verzamelaar ook tracks terug die geschreven werden door o.a. Romolo Grano, Sandro Brugnolini, Massimo Catalano, en Paolo Renosto. De achttien instrumentale nummers op “Nelson Psychout” zijn allemaal jazz- en beatnummers die op de platen van ‘I Marc 4’ stonden en die op het door de bandleden zelf opgerichte ‘Nelson Records’-platenlabel waren verschenen in de periode van 1970 tot 1976. Het rijke archief van deze platenfirma leverde enkele muzikale pareltjes op voor dit album.

In totaal nam het kwartet ‘I Marc 4’ twintig albums op tussen 1970 en 1980 en vele van hun werkjes werden gebruikt voor de soundtracks van Italiaanse films en televisieseries. Een ‘weet-je-datje’ is toch ook wel dat gitarist Carlo Pes naast een virtuoos bespeler van het zes snaren tellende instrument ook een heel begenadigde internationale songschrijver was van o.a. de hits “Il Mondo’” van Jimmy Fontana en van het wereldberoemde “Che Sarà” van José Feliciano.

Zonder verder in detail te treden over de tracks die op dit compilatiealbum werden opgenomen, willen we hier toch wel stellen dat de warme, groovy jazz- en beats-sound die ‘I Marc 4’ begin jaren ’70 produceerde ook bijna 50 jaar later nog steeds zeer fris en aangenaam klinkt. U kunt zich daarvan zelf laten overtuigen door wat nader naar de 18 tracks op dit album “Nelson Psychout” te gaan luisteren.

(valsam)


Artiest info
Website  
 

Label: Vampi Soul / Munster Records

distr.: Sonic RendezVous

video