YOU ARE WOLF – KELD

De in Belgisch-Limburg voor het eerst opduikende wolf beheerst al enkele maanden het nieuws in de regio. Hij is nog maar zelden echt gezien en laat meestal enkel sporen achter als hij (of zij zoals blijkt) weer eens een schaap heeft gedood. Deze intro naar het roofdier dient hier echter alleen maar om het Engelse muziekproject ‘You Are Wolf’ te introduceren.

Hierachter schuilt de alt.folkzangeres en songschrijfster Kerry Andrew uit Londen die ons voor het eerst van haar bestaan liet weten via de release van haar debuutplaat “Hawk To The Hunting Gone” dat in 2014 op de markt verscheen. In de voorbije jaren vervoegden multi-instrumentalist Sam Hall en percussionist Peter Ashwell zich bij ‘You Are Wolf’ en met z’n drietjes werkten ze sindsdien aan de release van een tweede plaat die nu is verschenen onder de titel “Keld”.

“Keld” is een Noord-Engels woord dat ‘het diepe, stille en zachte deel van een rivier’ betekent, verwijzend naar het centrale thema van deze plaat: fris en proper water. Kerry Andrew blijkt een fervente zwemster in de wilde natuur te zijn en dan is een afgelegen riviertje natuurlijk altijd een welgekomen verfrissing. Voor deze nieuwe plaat ging ze op zoek naar een aantal traditionele folkliedjes over de zee en de rivieren, songs die ze op haar eigen wijze naar deze 21e eeuw vertaalde en voorzien van knappe, moderne arrangementen voor het album heeft opgenomen.

De twaalf tracks tellende plaat begint met een korte intro “The Baffled Knight” die Kerry Andrew als een klassiek troubadoursverhaal zingt zonder enige instrumentale begeleiding. Daarna komen de instrumenten echter opduiken voor de mooie folktraditional “As Sylvie Was Walking” (zie video) die als eerste single uit dit album werd gelanceerd. Andere knappe songs op “Keld” zijn de steeds weer loepzuiver gezongen nummers “Down In The Willow Garden”, “If Boys Could Swim” en de beklijvende folktraditional “Witch Of The Westmerlands”.

Vermeldenswaardig is toch ook dat MaJiker (aka Matthew Ker) de taak van producer van dit album voor zijn rekening heeft genomen. Hij is de man die ook verantwoordelijk was voor het producerswerk van de twee platinaplaten “Le Fil” (2005) en “Music Hole” (2008) van de Franse alternatieve popkoningin ‘Camille’, een singer-songwriter waar Kerry Andrew zelf ook wel naar opkijkt. Naast een vaak met Björk vergeleken zangeres is zij trouwens ook nog actief als journaliste, radiopresentatrice en ze heeft ook een eigen roman “Swansong” geschreven die begin dit jaar op de markt is gekomen. Vele talenten dus vervat in één persoon, maar zangeres is daar zeker een te onthouden gave van.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Firecrest Records

video