ERIK DEBNY – BEAT THE SYSTEM

Ondanks het feit dat Erik Debny al enkele decennia meedraait in de Belgische popmuziekwereld blijft hij voor de meeste muziekliefhebbers toch eerder nog een nobele onbekende. Zijn voorliefde voor de popmuziek van de ‘golden sixties’ bracht hem in het verleden tot het schrijven van liedjes met catchy hooks en knappe gitaarriffs die bovendien voorzien waren van poëtische en dikwijls maatschappij-bekritiserende songteksten.

Erik Debny is sinds meerdere jaren een prominente figuur als zanger-gitarist en songschrijver bij de Hasseltse formatie ‘The Shovels’, waarvan we hier bij ‘Rootstime’ in de herfst van 2016 hun vijfde album “Spaced Out In Outer Space” mochten recenseren en van positieve commentaren voorzien. Met diezelfde band speelt hij vaak liveoptredens in Limburg en omstreken en daarnaast staat hij ook regelmatig ergens als soloartiest zijn geliefde muziek te spelen.

Met zijn stijlvolle hoed en de daar altijd bijhorende opgestoken bloem zal de neutrale toeschouwer Erik Debny eerder als een ‘weirdo’ bestempelen, maar deze muzikant is veel meer dan een excentrieke zonderling. Hij is een man die over behoorlijk grote hoeveelheden muzikale genialiteit beschikt en deze eigenschap in zijn composities weet in te sluiten.

Volgende week verschijnt zijn soloplaat “Beat The System” met zestien nieuwe, zelfgeschreven liedjes waarbij Erik Debny in de opnamestudio naast het zingen ook het gitaarspel en de geluiden van een mondharmonica voor zijn rekening neemt, terwijl daarnaast enkel de muzikale en vocale support van de talentrijke Nele Janssen op piano verder aan de sound van dit album bijdraagt.

De nummers kunnen bijna allemaal onder de noemer ‘protestsongs’ geklasseerd worden met kritische, maar soms ook grappige songteksten over alles en nog wat dat er in deze 21e eeuwse maatschappij allemaal fout zit te lopen, zowel op sociaal, economisch als muzikaal vlak. Als een Belgische versie van de jonge troubadour Bob Dylan spuwt Erik Debny op de egoïsten in onze samenleving en klaagt hij alle scheefgetrokken toestanden in de hedendaagse leefwereld aan.

Daarnaast maakt hij in enkele liedjes ook plaats voor de liefde, vaak over het verlies en het vergankelijke ervan. Zijn poëtische songteksten zijn eerlijk en welgemeend, niet omfloerst en ‘right in the face’, of je dat nu weet te appreciëren of niet. Wij houden van muzikanten die op deze wijze zonder omkijken of zonder rekening te houden met de algemeen aanvaarde verwachtingen hun boodschap en mening via hun liedjes weten te ventileren. Alleen al daarom zou je deze rasartiest moeten ondersteunen door zijn album “Beat The System” aan te schaffen. Dat kan je vanaf 6 april gaan doen in de betere platenzaken in uw buurt door er te vragen naar dat leuke nieuwe plaatje van Erik Debny.

(valsam)

 

19 april 2018: Moncafé, Hasselt
25 april 2018: Volkshuis, Gent

TRACKLIST:
Beat The System
The Graves
What Are You Doing Up There
Nothing’s Gonna Stop Us
The Beginning Of The Rainbow
About Cats & Rats
The Good Things
The Parting Days
The Clever Fat Rat
Global War
You Took A Word From Me
Standing There
Give Your Dreams A Chance
The Vintage Sellout
The Well Of Dreams
Can’t Call This The End

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: FONS Records

video