WENDE – MENS

Wende Snijders is een Nederlandse theateractrice die tijdens haar performances vaak aan het zingen gaat. Dat is haar manier om de op het podium te vertellen verhalen naar het publiek over te brengen. In 2004 studeerde ze af aan de Amsterdamse theaterschool en al snel lanceerde ze haar debuutplaat “Quand Tu Dors” met knappe interpretaties van Franse chansons die werden gebracht op muziek die gespeeld werd door het gerenommeerde 52-koppige ‘Metropole Orkest’. Korte tijd later volgde een tweede Franstalige plaat met “La Fille Noyée”.

Nadien stond ze vaak op het podium in musicals en voor eigen live shows. Het leverde haar tot nu toe in totaal een platinaplaat, twee gouden platen, twee Edisons-awards en een ‘Gouden Harp’-award op. In 2009 bracht ze een eerste Engelstalige album op de markt onder de titel “No. 9”. Vier jaar later in 2013 kwam er een tweede Engelstalige album “Last Resistance” uit dat gevolgd werd door een gelijknamig album met de live opname van de theatervoorstellingen die ze in de Amsterdamse concertzaal ‘Carré’ had gegeven.

Nu verschijnt er met “Mens” voor het eerst een geheel Nederlandstalige plaat van ‘Wende’ op de markt met elf nummers waarin ze ons via de songteksten in haar gekende directe stijl aanspreekt en daarbij regelmatig de gevoelige snaar weet te raken. Zelf schrijft ze zowel muziek als teksten voor haar nummers, maar voor “Mens” heeft ze ook een paar keer de hulp gekregen van bekende auteurs om een songtekst af te leveren.

De Belgische schrijver en dichter Dimitri Verhulst schreef de woorden voor twee nummers: “Deze Gin” en het beklijvende “Vrij Me” waarvan u op de bijgaande video kunt genieten. Uit het repertoire van de in september 2015 op amper 52-jarige leeftijd overleden Nederlandse schrijver-dichter Joost Zwagerman selecteerde ‘Wende’ het nummer “Voor Alles”.

Qua instrumentatie werd er voor de opname van deze plaat niet bespaard op de orkestratie met piano, synthesizers, gitaren en drums, maar ook een volwaardig strijkers- en blazersensemble trok met ‘Wende’ de opnamestudio in. Van haar eigen composities onthouden wij vooral “Schone Handen”, het catchy “Buenos Aires” en de mooie albumafsluiter “Blijf”, een liefdesliedje en een schreeuw naar haar partner om eeuwigdurende genegenheid en warmte.

“Mens” is geen heel gemakkelijk te beluisteren plaat van Wende Snijders. Intensieve aandacht en concentratie en luisterbereidheid naar de betekenisvolle liedjesteksten zijn een vereiste. Maar als u daarin slaagt, zult u de puurheid en oprechtheid van deze talentrijke Nederlandse dame zeker wel kunnen ontdekken op dit album.

(valsam)

3 mei 2018: De Roma, Antwerpen, BE
17, 18 & 19 mei 2018: Koninklijk Theater Carré, Amterdam, NL
25 oktober 2018: Grenswerk, Venlo, NL
26 oktober 2018: Victorie, Alkmaar, NL
1 november 2018: Paard, Den Haag, NL

 


 

Artiest info
Website  
 

Label: Tathata Music

distr.: [PIAS]

video