JESSE TERRY – NATURAL

Amper een half jaartje geleden mocht ik op deze pagina’s aan u vertellen over hoe mooi het album “Stargazer” van de Amerikaanse singer-songwriter Jesse Terry uit Stonington, Connecticut wel was. Dat was toen zijn vierde plaat sinds de start van zijn muzikale carrière in 2010 en nu is er al een vijfde album op onze schrijftafel en in onze cd-speler beland. Ook dat is weer een pareltje geworden, mede dankzij het concept dat Jesse Terry voor “Natural” heeft gehanteerd.

In de recensie van “Stargazer” vertelden we u al over de gelijkenissen tussen het werk van Jesse Terry en dat van grote sterren zoals Ryan Adams, Josh Ritter en Jason Isbell. Vooral Ryan Adams lijkt hier soms wel onder een pseudoniem zijn songs te brengen, maar dat is dus wel degelijk niet zo, ondanks de sterke vocale gelijkenis tussen de stemmen van beide heren.

Met uitzondering van de albumtiteltrack die u in een live gebrachte akoestische versie op de video meekrijgt, zingt hij namelijk de overige elf liedjes op dit album telkens in een schitterend, meestal akoestisch duet met vrouwelijke partners die ook als soloartiest actief zijn in de muziekwereld en waar Jesse Terry zelf naar opkijkt.

Er staat ook één coverversie op “Natural”, met name een haast onherkenbare akoestische bewerking van het liedje “Mr. Blue Sky” van Jeff Lynne’s ‘Electric Light Orchestra” dat Jesse Terry hier in een duet met countryzangeres Liz Longley uit Nashville brengt. Aan het einde van dit album zingt Liz Longley ook nog eens mee op de song “Close My Eyes” die enkel met akoestische gitaar wordt begeleid.

De liedjes hier allemaal vernoemen gaan we niet doen, maar zoals steeds willen we toch enkele van onze favoriete tracks apart vermelden. Zo zijn wij behoorlijk zwaar onder de indruk geraakt van de intimistische openingssong “Kaleidoscope” met Sarah Darling, het wondermooie “Runaway Town” met Cary Ann Hearst, de zangeres van ‘Shovels And Rope’. Later verleent die ook nog vocale bijstand bij de adembenemend mooie ballad “Mountain Rose”, een song die fijne herinneringen aan Ryan Adams & Caitlin Cary ten tijde van ‘Whiskeytown’ oproept.

De albumtiteltrack “Stargazer” die bij ons op zijn vorige plaat herinneringen aan Roy Orbison deed opflakkeren, brengt Jesse Terry hier opnieuw, maar nu geheel ‘stripped down’ in duetvorm met folkzangeres Dar Williams, die wat later ook nog eens meezingt op “Noise”. Ook countryzangeres Kim Richey mag twee keer heerlijk meezingen met Jesse Terry op de songs “Carry” en “I Was An Island”.

Ter afsluiting willen we u hier toch even aangeven dat indien u zou overwegen om dit jaar niet al te veel plaatjes te gaan kopen, u dan “Natural” van deze Jesse Terry absoluut op die shortlist moet noteren. Dat u vele uren luisterplezier aan de twaalf tracks van dit schitterende album zult kunnen beleven, staat als een paal boven water. Gewoon doen!

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Jackson Beach Records

video