TOMMY DARDAR – BIG DADDY GUMBO

 

 “ The world was a better place with Big Daddy Gumbo aka Tommy Dardar in it and a little colder now that he’s gone. Laissez Les Bons Temps Rouler!... “ (James Nagel)

Tommy Dardar (1950-2017) was soul en blues muzikant, een singer-songwriter en harmonicaspeler die in de sixties naam (en veel vrienden) maakte in de music scene van Houston. Dardar was de muzikant die Soul, Blues, Zydeco en Rock in zijn eigen swamp hoekje duwde, zoals dat voor iemand, die zijn jeugd deelde tussen Texas en Louisiana past. Hij trad jaren op samen met Lightnin' Hopkins, maar ook in de meer dan vier dennia lange carrière, met blues artiesten als Jimmy Reed, Mississippi Fred McDowell, Willie Dixon, the Neville Brothers en soul zanger Percy Sledge. Dardar opende de shows voor blues legende John Lee Hooker.

Enkele bevriende muzikanten van Tommy Dardar spraken na zijn overlijden af om verder te werken aan een album, waaraan ze met Tommy Dardar in 2001 ooit aan begonnen, maar dat gezien financiële omstandigheden, nooit afgeraakte.

Met Braunagel als producer en enkele extra gasten trokken ze opnieuw de studio om de negen nummers verder af te werken en, om zo het album alsnog postuum onder zijn naam te kunnen uitbrengen onder de titel ‘Big Daddy Gumbo’.

Tommy’s vriend drummer en Grammy Award winnend producer Tony Braunagel was de leider van het initiatief. Negen tracks werden in 2001 in de Ultra Tone Studio (Studio City, CA) opgenomen met als basis muzikanten Tony Braunagel (drums), Hutch Hutchinson (bass), Jon Cleary (piano) en Johnny Lee Schell (gitaar). Om het project af te maken deden ze een beroep op Mike Finnigan & Barry Seelen (Hammond orgel), Joe Sublett (sax) en Jimmy Rose (percussie). Voor de backing vocals konden ze rekenen op Teresa James, Tommie Lee Bradley, Terry Wilson en Larry Fulcher.

De opener “It’s Good To Be a King”, het eerste van de vier Johnny Lee Schell nummers, is een met veel slides gespekte blues rocker, die het huis al direct in vuur en vlam zet. “Headed Down To Houma” een van de twee Dardar originals, is de volgende sfeermaker die je mee neemt naar Louisiana, waar ook Jon Cleary zijn strepen verdiend heeft. Van hem volgt “C’mon Second Line” een gumbo die je zeker aan het dansen zet. Ook de tegelplakker “Let’s Go Back to New Orleans” is een Cleary nummer en ben je op zoek naar meer, skip dan verder naar “In My Mind”, een slow die Dardar schreef en die heel erg bekend in de oren klinkt. Van Terry Wilson volgt er nog de echte rocker “Shake a Leg” en als afsluiter de laatste Johnny Lee Schell, de titel song “Big Daddy Gumbo”. Dit spinsel met de sax van Joe Sublett en knappe backing vocs, is een mix van Blues, Soul en Zydeco en een laatste ultieme ode aan Big Daddy Gumbo, Tommy Dardar.

‘Big Daddy Gumbo’ is een geslaagde hommage aan Tommy Dardar en een meesterwerk van de Swamp, dat nu eindelijk klaar is om met de wereld gedeeld te worden. Mis deze Louisiana Gumbo absoluut niet!

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01.”It’s Good To Be King” – 02.”Headed Down To Houma” [Tommy Dardar] – 03.”Babay I Can Tell” – 04.”C’mon Second Line” [Jon Cleary] – 05.”Let’s Both Go Back to New Orleans” [Jon Cleary] – 06.”Dangerous Woman” – 07.”In My Mind” [Tommy Dardar] – 08.”Shake a Leg” [Terry Wilson] – 09.”Big Daddy Gumbo”  [& Hutch Hutchinson & Jon Cleary] – Written by Johnny Lee Schell and/or as [noted] ℗ 2018 – Produced by Tony Braunagel

Album line-up:
Drums : Tony Braunagel
Bass : Hutch Hutchinso
Piano : Jon Cleary
Guitar : Johnny Lee Schell & Jon Cleary (4)
Hammond Organ : Mike Finnigan & Barry Seelen
Sax : Joe Sublett
Percussion : Jimmie Rose
B-vocs : Teresa James, Tommie Lee Bradley, Larry Fulcher & terry Wilson

Discography TOMMY DARDAR:
Big Daddy Gumbo [2018] | Blues Fool [2008] | Fool For Love [1999] 

 

 

Artiest info
   
 

info: Frank Roszak Promotions

video