KAREN SOUZA – VELVET VAULT

De liedjes die de 34-jarige Argentijnse zangeres Karen Souza opnam voor haar nieuwste plaat “Velvet Vault” werden opgenomen in studio’s in Bogotá, Colombia en in Rio de Janeiro, Brazilië en finaal gemixt in het Amerikaanse New York. Dit gegeven zegt veel over het internationale karakter van het werk van deze jazzartieste en ook over de markt waar ze met haar platen op mikt.

Haar handelsmerk is het brengen van lounge jazz-versies van bekende pophits uit de jaren ’70 en ’80 die ze in een heel eigentijds jazzkleedje steekt. In het verleden deed ze dat al met o.a. “Do You Really Want To Hurt Me” van ‘Culture Club’, “Personal Jesus” van ‘Depeche Mode’ en “Creep” van ‘Radiohead’, maar ook met het recentere “Get Lucky” van ‘Daft Punk’.

Ook nu maakt Karen Souza op dit album een muzikale wandeling doorheen de hitlijsten van enkele decennia geleden. Op “Velvet Vault” brengt ze sterk gepersonaliseerde interpretaties van o.a. Elton John’s “Don’t Let The Sun Go Down On Me”, de ’10 cc’-klassieker “I’m Not In Love”, ‘The Cure’-hit “In Between Days” en een uptempo gebrachte versie van de door Lou Reed legendarisch gemaakte song “Walk On The Wild Side”.

Op de video bij deze recensie laten we u genieten van de knappe coverversie die Karen Souza maakte van het nummer “Valerie”, een prachtige song van de Britse indie rockformatie ‘The Zutons’, maar vooral bekend in de tot hit uitgegroeide versie van de betreurde Britse zangeres Amy Winehouse en een track uit haar album “Back To Black” van 2006.

Openen doet Karen Souza hier echter met het nummer “I Fall In Love Too Easily”, bekend van o.a. Chet Baker, Frank Sinatra en Miles Davis. Verder krijgen we ook nog het swingende jazznummer “I’m Beginning To See The Light” van Duke Ellington en later gecoverd door o.a. Ella Fitzgerald, Peggy Lee en Al Jarreau. De voor mij tot op heden totaal onbekende filmtrack “Angel Eyes” uit 1946 en het mooie liedje “Kids” uit 2005 van Ben Goldwasser completeren de tracklijst van deze plaat.

Zelf schreef Karen Souza twee nummers voor dit album met het in duet met de Japanse superster Toku gebrachte swingnummer “You Got That Something” en met de lo-fi track “In The Blink Of An Eye”, twee onomstotelijke bewijzen dat Karen Souza ook zelf als singer-songwriter uit de voeten kan. ”Velvet Vault” is het vierde album van Karen Souza sinds haar debuutplaat “Essentials” uit 2011 en het wordt dan ook tijd dat ze wat meer internationale erkenning krijgt voor haar uitstekende coverwerk.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Music Brokers

video