BIRTH OF JOY – HYPER FOCUS

Het ontstaan van de Nederlandse rockformatie ‘Birth Of Joy’ dateert al van zo’n 13 jaar terug in de tijd toen Kevin Stunnenberg (zang en gitaar), Bob Hogenelst (drums & backing vocals) en Gertjan Gutman (orgel & bas) in 2005 nog samen muziek studeerden aan de Utrechtse rockschool ‘Herman Brood Academie’. Sindsdien werden er al een vijftal studioalbums opgenomen en raakte de groep bekend en populair buiten Nederland met regelmatige optredens in Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en af en toe ook België.

Hun nieuwste plaat “Hyper Focus” is een paar weekjes geleden officieel wereldwijd gereleased door het befaamde Duitse platenlabel ‘Glitterhouse’ dat talent altijd weer weet te ontdekken. Er staan dertien tracks op dit nieuwe album van ‘Birth Of Joy’ en ook nu weer krijgen we voornamelijk op blues en psychedelische rock gebaseerde nummers te horen, tracks die vaak herinneringen oproepen aan de sound van symfonische rockgroepen uit de sixties en seventies als ‘Yes’, ‘Pink Floyd’, ‘Uriah Heep’ of hun legendarische landgenoten ‘Focus’.

“Hyper Focus” is een logische voortzetting van het vorige album “Get Well” uit 2016 van ‘Birth Of Joy’ en de plaat biedt nog meer symfonische rockmuziek die de groep ongetwijfeld vlekkeloos zal kunnen insluiten in hun live sets die ze in het volgende kwartaal ook weer doorheen Europa zullen gaan spelen. En dat zijn er altijd al veel geweest, want in de voorbije drie jaar stond deze band zo’n 450 keer ergens op het podium.

Nummers als opener “Join The Game”, de titeltrack “Hyper Focus” (zie video) of het stevig rockende “You Are Many” met heel wat knappe solo’s op Hammondorgel B3 door Gertjan Gutman zijn tijdloos te noemen. De drie instrumentale bruggetjes “I”, “II” en “III” die netjes om de drie tracks werden geplaatst op dit album, zorgen voor de nodige rustpunten tussen het stevigere werk van ‘Birth Of Joy’. Uit de tracklijst selecteren we nog “Riff Raff”, het loeihard beukende “Let It Slide”, het bijna 8 minuten durende rockepos “Sypdorkat” en het door een blazersensemble knap ingekleurde “Poor Duffy”, dat ons om één of andere reden aan werk van David Byrne en ‘Talking Heads’ doet denken.

‘Birth Of Joy’ is op vrij korte tijd een naam om te onthouden geworden in het Europese rocklandschap en deze drie Nederlandse bandleden verdienen nu echt wel om eens beloond te worden voor hun doorzettingsvermogen en hun onvermoeibare bereidheid om hun muziek overal live te gaan spelen. Het nieuwe album “Hyper Focus” zal hiervoor kunnen fungeren als een uitstekend visitekaartje.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Glitterhouse / Suburban Records

Info: Music Shock

video