LAURENCE JONES – THE TRUTH

 

 “ The road that I always wanted to walk, the road of the cross-over blues… “

In 2014 in Colne, Lancashire tijdens de British Blues Awards, ontving een nog vrij jonge blues gitarist Laurence Jones (toen tweeëntwintig), voor de eerste keer van drie op rij, de "Young Artist of the Year" award. Jones begon op zijn zevende met zijn eigen bluesband en debuteerde in 2012 met ‘Thunder In The Sky’. Dit betekende het begin van een explosieve carrière, met touren in de UK en Europa. In 2013 vroeg Walter Trout hem voor zijn UK tour en tekende Jones een platen contract bij Ruf Records. Zijn label debuut en zijn tweede studio album ‘Temptation’ werd in 2014 opgenomen in de legendarische Dockside Studio in Louisiana, met als gasten Walter Trout, Aynsley Lister, Yonrico Scott, Charlie Wooton en producer/gitarist Mike Zito.

Als opvolger van ‘What’s Gonna Be’ [2015] volgde er Jones’ vierde studio album ‘Take Me High’ [2016], dat hij nog opnam met zijn ondertussen “vertrouwde” ritme sectie: de altijd vriendelijke Roger Inniss: bas & Phil Wilson: drums, percussie. Nu, twee jaar later is er al zijn nieuwe album (zijn debut bij Top Stop Music!) ‘The Truth’. Met tien nieuwe originele nummers trok hij met Bennett Holland (keys), Phil Wilson (drums, percussie) & Greg Smith (bas) naar de oude Sony studio in Miami. De producer was Gregory Elias. Meer dan op zijn vorige albums, zijn de liedjes op ‘The Truth’ pop/rock songs, waarin de melodie in combinatie met het rauwe van Jones’ blues gitaar, het album erg toegankeliji maken.

Het album opent met “What Would You Do”, waarin al onmiddellijk Jones’ knappe zang (het werk van stem coach Guianko Gomez? én, dit in combinatie met de backing vocals van toetsenman Bennett Holland) opvalt. De verjongde ritme sectie met Greg Smith op bas en Phil Wilson op drums zorgt voor de strakke meeslepende groove. Na de opwarmer gaat het tempo met “Don't You Let Me Go” omhoog en wordt het wat meer snedig en meer poppy. In het rustige ”Hold Me Close” is het Phil Wilson die de groove bepaalt en is de samenzang weer erg knap. Hierna volgen de stekelige melodieuze poppy rockers “Keep Me Up At Night” en “Give Me Your Time” die vragen om radio zendtijd. De titeltrack “The Truth” is de eerste van twee eigentijdse gevoelige ballades. Met zijn solo bewijst Jones dat hij nog steeds een top blues gitarist is en in ”Take Me” doet hij dat met de hulp van Holland nog eens over. De blues rocker ”Gone Away” opent met de nodige wah-wah’s en heel rauw alsof hier terug de “oude” Jones staat. Met de laatste melodieuze poppy ballade ”Can’t Go On Without You” zet de “nieuwe” Jones ondersteund door de Hammond het einde in. Eindigen doet hij met het ”Never Good Enough”/.

Met ‘The Truth’ doet Laurence Jones wat zijn voorbeelden al voor hem deden. De blues muziek toegangkelijker maken voor het “grote” publiek. Hierin slaagt hij met zijn verjongde/uitgebreide line-up bij zijn eerste studio poging voluit in. Of hij hiermee zijn oudere blues fans zal ontgoochelen of zijn nieuwe (jongere) fans zal gaan begeesteren/inpalmen, moet de toekomst gaan uitwijzen. In de volgende maanden treedt Laurence Jones en zijn band op op meerdere plaatsen in de Lage Landen. Check voor meer info én/of alle tourdata de website van de artiest!

Eric Schuurmans

 

 

25/04/2018: DE HELLING – UTRECHT – NL
26/04/2018: GEBOUW – BERGEN OP ZOOM – NL
28/04/2018: R&B FEST. – GRONINGEN – NL
29/04/2018: BURGERWEESHUIS – DEVENTER – NL
30/04/2018: MELKWEG – A’DAM - NL
26/05/2018: MORE BLUES FEST. – ZOTTEGEM
27/05/2018: BOSUIL – WEERT - NL
09/06/2018: HOLLAND INT. BLUES FEST. - GROLLOO – NL :
With LAURENCE JONES, RINGO STARR, WALTER TROUT, JOE BONAMASSA

Album track list:
01.”What Would You Do” – 02.”Don’t You Let Me Go” – 03.”Hold Me Close” – 04.”Keep Me Up At Night” – 05.”Give Me Your Time” – 06.”The Truth” – 07.”Take Me” – 08.”Gone Away” – 09.”Can’t Go On Without You” – 10.”Never Good Enough” – Written by Jones, Holland, Wilson & Smith (1-3,7) – Jones, Holland, Wilson, Smith & Elias (5,6,8-10) – Jones & Elias (4) ℗ 2018 – Produced by Gregory Elias

Album line-up:
Laurence Jones: vocs, guitar
Bennett Holland: keys, b-vocs
Phil Wilson: drums, percussion
Greg Smith: bass

Discography LAURENCE JONES:
The Truth [2018] | Take Me High [2016] | What’s It Gonna Be [2015] | Blues Caravan 2014, with Laurence Jones, Christina Skjolberg & Albert Castiglia (live CD/DVD) [2014] | Temptation [2014] | Thunder In The Sky [2012]

 

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Top Stop Music / N.E.W.S. Distribution

video