KACY & CLAYTON – THE SIREN’S SONG

Het allereerste dat me opviel toen ik de cd “The Siren’s Song” van het uit Saskatchewan, Canada stammende folkduo ‘Kacy & Clayton’ in handen kreeg, was de naam van de producer die achteraan op het hoesje stond vermeld. Het gaat hier namelijk over Jeff Tweedy, de frontman-gitarist en songschrijver van de alt.rockformatie ‘Wilco’. Als zo iemand in jullie muziek gelooft en er tijd wil voor vrijmaken om samen zijn eigen ‘The Loft’-studio in Chicago, Illinois in te trekken voor de opname van een nieuwe plaat, dan lijkt succes al op voorhand verzekerd.

‘Kacy & Clayton’ zijn Kacy Anderson en haar neef Clayton Linthicum die in 2011 op plaat debuteerden met het naar henzelf vernoemde album. Twee jaartjes later volgde dan een tweede plaat die “The Day Is Past & Gone” als titel meekreeg en in 2016 verscheen album nummer drie, getiteld “Strange Country”. Hun gebrachte muziek kan je best onder de noemer ‘Appalachian Folk’ klasseren, maar de traditionele folkmuziek en de countrysound zijn ook nooit veraf in hun liedjes.

Zo ook op “The Siren’s Song” waarvoor ze negen liedjes hebben opgenomen: acht eigen composities en een bewerking van de folktraditional “Go And Leave Me”. Clayton speelt op de gitaren, piano en pedal steel, terwijl Kacy de akoestische gitaar en de viool hanteert. Verdere instrumentale bijstand werd bij de opname van het album verleend door Shuyler Jansen op bas en Mike Silverman op drums.

Het als een sixties-folkliedje klinkende “The Light Of Day” trapt deze plaat al zeer mooi af, maar onze favoriete song is het daaropvolgende “Just Like A Summer Cloud” dat we u op de video bij deze recensie willen meegeven. Andere liedjes uit dit album die hier ongetwijfeld nog vaker door de geluidsinstallatie zullen weerklinken zijn de intimistische en fragiele liefdesballad “A Lifeboat”, “A Certain Kind Of Memory”, “This World Has Seven Wonders” en het meest uptempo door Clayton Linthicum gezongen en vrolijk klinkende “White Butt Country”.

Het is toch vooral de vocale prestatie van sirene oftewel engelenstemmetje Kacy Anderson die de typerende sound van dit duo kleur geeft en speciaal maakt, voornamelijk in de beklijvende folkballads. Maar dat “The Siren’s Song” geen uitstekende plaat is zult u ons zeker niet horen beweren, want daarvoor hebben we van begin tot einde te veel genoten van de mooie zangpartijen en de leuke melodieën die voor deze negen liedjes werden opgenomen.

(valsam)

 

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: New West Records

Distr.: [PIAS]

video