LEVENT YILDIRIM - DOHOLLA TARANG

Over de opkomst en het belang van het Seyir Muzieklabel hadden we het hier al meermaals en dat gaan we dus niet overdoen. Wel zullen we het hebben over een heel bijzondere nieuwe release op dat label en dat id de derde CD -na een pauze van ruim tien jaar- van meesterpercussionist Levent Yildirim, een man die de percussie aan het hervormen is en ze tot een aparte discipline aan het maken. Voor veel mensen staat percussie ten dienste van andere instrumenten of zang en kan ze in het beste geval gebruikt worden als intermezzo, zodat de andere muzikanten tijdens een live concert snel even wat kunnen drinken.

Wie deze CD beluistert, zit ademloos te beleven, hoe Yildirim met alleen een batterij percussie-instrumenten een heuse klankensymfonie kan oproepen en uitwerken, met inbegrip van melodielijnen, die ontstaan door het gebruik van ongelooflijke technieken: wil je het geluid van een schietend machinegeweer? Levent levert het. Moet het eerder een helikopter zijn? Evenmin een probleem: ook dat zit in ’s mans arsenaal.

Op deze plaat focust hij vooral op de Egyptische Doholla, een in terracotta gegoten, kelkvormige trom, waar een dierenvel (meestal van een geit) gespannen is en waar je, mits je je beide handen optimaal gebruikt en een stel hersens hebt, die twee handen en tien vingers gelijktijdig verschillende ritmes opleggen en tegelijk de nodige controle houden om één en ander niet te laten verzanden in een onbeluisterbare brij.

Bij Levent krijg je net het tegenovergestelde: dit is vloeiende, beweeglijke, melodieuze percussie, doe vanaf nu kennelijk ook op zichzelf kan staan. Nochtans krijgt Yildirim op de CD hier en daar wat bijstand van andere instrumenten: Emre Gültekin is er op allerlei luitvarianten als de Puçtelli, tanbúr en saz, terwijl Vardan Hovanesian, van wie we al heel lang niks hoorden, op opener “Mat Hil Da” enkele passages inspeelt op duduk, maar het leeuwendeel van wat je hoort komt uit de handen, vingers en vellen vanLevent Yildirim. Vergeet die naam asjeblief nooit meer. De man s Turks, woont en werkt in Istanbul, maar wordt, beetje bij beetje een begrip in Muziekland. Nana Vaconcelos en Jugalbandi ontdekten hem al en wij zijn voor altijd fan. U mag volgen!

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

label : Seyir Muzik
didtr.: Xango

video