THE SPY FROM CAIRO - NOTHING NEW UNDER THE SUN

Achter deze nom de plume gaat de Italiaan Moreno Visini schuil, vroeger ook wel min of meer bekend als “Zeb” of “Zebda”, een muzikale duizendpoot en multi-instrumentalist, die zowel de Arabische Oud als de Turkse Saz en de Albanese Cifteli beheerst en daarna een diepgaande kennis van programming en ritmes blijkt te hebben. De man maakte in de loop van het voorbije decennium ruim tien platen, was te horen op een aantal Buddha Bar-compilaties, maakte ruim honderd remixes, gaande van Astor Piazola tot Billie Holiday en Baaba Maal en was als producer betrokken bij werk van onder andere Novalima.

Deze CD is de derde onder de schuilnaam The Spy from Cairo en hierop ruilt hij zijn klassieke akoestische Oud een aantal keer in voor een elektrisch exemplaar en creëert hiermee een heel bijzondere, op de dansvloer gerichte sound. Nochtans is het helemaal geen kwestie van een uur lang dezelfde beat en dezelfde baslijn, zoals je op dit soort platen wel eens meemaakt. Nee, hier is er rijkelijk voldoende variatie. Enfin, dat denkt tenminste de Olympische niet-danser in mij.

OK, er is Dub en zelfs meer dan een paar keer: “Damascus Market Dub”, “Shaabi Dub”, om er maar een paar te vermelden, maar er is ook een tamelijk onweerstaanbaar “Beirut Skank”, er is “Sahir”, dat zelfs wat disco onder de leden heeft, er is de pure Arab van “When Giants Ruled The Earth”, de electro dance van “Sirens of the Nile” en de wat psychedelisch beïnvloede afsluiter “Cairo Tripper”; die met z’n allen deze plaat tot een heel fijn uurtje muziek maken. Niet alleen om op te dansen, zo mocht ik ervaren: dit werkt ook bijzonder goed als achtergrond bij huishoudelijke klussen en tijdens een al te lange file op ondergesneeuwde Brusselse wegen.

Om maar te zeggen: ik ken haast niks van dit soort muziek, laat staan dat ik alle subgenres foutloos zou kunnen duiden, maar één ding staat vast: dit is een heel leuke plaat, waarbij het lastig stilzitten is!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
   
 

label : Wonderwheel Recordings
distr.: Xango

video