MAYTE MARTÍN - TEMPO RUBATO

Sinds zij bijna een kwarteeuw geleden debuteerde, is de in Barcelona geboren zangeres uitgegroeid tot één van de meest belangwekkende vertolkers van de flamenco en de bolero.
Op deze, haar zoveelste, CD, gooit ze het echter over een min of meer onverwachte boeg: dit is een collectie liefdesliederen, die ze in de loop der jaren bijeen schreef en die allemaal met bij de liefde horende gevoelens te maken hebben en, al blijft de zangstijl in essentie op de flamenco gebaseerd, de plaat is verrassend en bijzonder, vanwege de opstelling van de muzikanten: er zijn alleen haar gitaar en een strijkersensemble en het geheel werd, na een “incubatie”-tijd van ruim twee en een half jaar, in drie dagen live maar zonder publiek opgenomen in het Auditori Can Roig i Torres in de wijk Santa Coloma de Gramenet, een buitenwijk van Barcelona, waar je voorbij komt, als je van de stad naar Badalona rijdt.

Dat is randinformatie, die nochtans een beetje dit project duidt: de locatie waar de opnames gebeuren, is zowat de bakermat van alles wat vandaag met flamenco te maken heeft in Barcelona, maar tegelijk is het ook de thuishaven voor veel klassieke muzikanten, die er hun opleiding krijgen en voor mensen, die het grensgebied tussen klassiek en jazz willen verkennen. De liederen die Mayte in de loop van ruim twintig jaar schreef, zijn veelal op eigen teksten gebaseerd, maar ook het werk van de grote Federico Garcia Lorca werd aangesproken voor “Gacela del Amor imprevisto”, zowat het mooiste gedicht dat ooit over overspel geschreven werd.

Van de Sevillaanse dichter Rafael de Leon is “Soneto de Amor” dat de plaat mag openen en bij de mij verder onbekende Nuria Canal vond Martín de tekst voor “La Mujer del Pirata”. Veel bekender is dan weer de tango “Sus Ojos se cerraron” van Alfredo Le Pera en Carlos Gardel”, en alle overige woorden kwamen van Mayte zelf die, naar eigen zeggen -en het verbaast nauwelijks als je de passie hoort, waarmee ze de liederen zingt- in de loop der jaren vaak bemind heeft en ontgoocheld werd.

Dit dagboek van haar liefdesleven is tegelijk heel persoonlijk en intimistisch, ook al door de arrangementen en de instrumentatie, én universeel en herkenbaar. Een paar woorden Spaans kennen helpt, maar zelfs zonder die kennis, voel je dat de zangeres het allerbeste van zichzelf in deze opnames gelegd heeft en dat allerbeste, dat is, zoals we uit haar vorige platen weten, niet minder dan indrukwekkend. Mayte Martín is een fantastische zangeres, die zich met deze plaat ,die er overigens pas kon komen na een crowdfunding, ver buiten haar vertrouwde omgeving waagt en zich helemaal blootgeeft en daarmee en heel straf resultaat neerzet; de rauwe realiteit en de innige tederheid vullen elkaar perfect aan en dat één en ander dan nog gezongen wordt met een welhaast perfecte techniek is alleen maar bonus. Te ontdekken !

(Dani Heyvaert)

 

 

Tracks:
1. Soneto de Amor 6:44
2. Acaríciame por Dentro 4:44
3. La Mujer del Pirata 4:28
4. Sus Ojos Se Cerraron 4:40
5. Música de Mi Locura 4:02
6. Gacela del Amor Imprevisto 5:28
7. S.O.S. 5:47
8. Si Te He Visto No Me Acuerdo 5:19
9. Me Siento Sin Piel 4:54
10. No Me Maltrates la Vida 4:28
11. Antes de Ti 4:42

Artiest info
Website  
 

label : Satelite K
distr.: Xango

video