JAGUWAR – RINGTHING

’Jaguwar’ is de naam van een Duits trio muzikanten uit Dresden en Berlijn die elkaar in 2012 vonden als liefhebbers van noise pop, een muziekgenre dat vaak gedomineerd wordt door snoeiharde gitaarmuziek en een gevarieerde mix van geluiden. Sinds de oprichting van de groep hebben ze twee ep-tjes uitgebracht in 2015 en 2016 en in diverse Europese landen optredens verzorgd. De bandleden zijn bassiste Oyemi ‘Noize’ Hessou, zanger-gitarist Lemmy Fischer en drummer Christoph Krenkel.

Met het naar een voor gitaar bestemde distortiepedaal vernoemde album “Ringthing” is het trio aan zijn eerste volwaardige plaat toegekomen. Daarvoor werden tien tracks opgenomen in een studio in Hof, Beieren. Als belangrijkste muzikale invloed vermelden de heren de formatie ‘My Bloody Valentine’, de Ierse rockband uit Dublin rond zanger Kevin Shields. De luide sound die ze brengen lijkt af en toe wat rommelig en ongestructureerd, maar na enkele beluisteringen merken we toch dat de aandacht voor een melodie en goed riffs bij ‘Jaguwar’ ook in een aantal nummers terug te vinden is.

De eerste single uit debuutplaat “Ringthing” is het melodieuze nummer “Crystal” dat u op de bijgaande video kunt beluisteren. Andere vrij vlot in het gehoor liggende tracks zijn openingstrack “Lunatic”, het stomende “Slow And Tiny”, het sfeervolle “Gone”, “Night Out”, naast het dromerige en aan ‘The Cure’ herinnerende nummer “Whales” en de toepasselijk getitelde slotsong “End”. Het vocale werk op al deze songs wordt gelijkmatig verdeeld tussen de tedere vrouwenstem van Oyemi Noize en de wat rauwere mannenstem van Lemmy Fischer.

‘Jaguwar’ beveelt de luisteraars aan om de volumeknop helemaal naar rechts te draaien vooraleer hun album “Ringthing” door de stereo te jagen. Maar bij een paar nummers mag dat volgens ons toch wat minder luid zijn, want in de meer dromerige popsongs kan je maar beter wat intensiever naar de geproduceerde klanken luisteren om ten volle van die nummers te kunnen genieten.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tapete Records
Distr.: Sonic RendezVous

video