JASPER SCHALKS – THESE THINGS SHALL PASS (EP)

Bij het zien van muziekgenres als country en Americana lijkt het ons normaal dat de eerste gedachten uitgaan naar artiesten uit Amerika, Canada of Australië. Maar deze stijlen worden alsmaar meer beoefend door muzikanten uit Europa, gaande van het Hoge Noorden in Scandinavië tot de Benelux. Zo is er nu een jonge kerel uit Amsterdam die zichzelf introduceert als country- en Americana-artiest via zijn debuutplaat “These Things Shall Pass”, een ep-tje met vijf zelf gecomponeerde liedjes.

We hebben het over de 24-jarige Jasper Schalks, een singer-songwriter en multi-instrumentalist die zich laat inspireren door het werk van mensen als Ryan Adams, Bob Dylan, Glen Hansard of Neil Young. Hij treedt al een tijdje op met de muzikanten die hem nu ook in de opnamestudio hebben bijgestaan om dit album tot een goed einde te brengen.

Zelf speelt zanger Jasper Schalks op akoestische gitaar en mondharmonica, terwijl het gitaarwerk door Leif De Leeuw wordt uitgevoerd, Madelief Van Vlijmen op contrabas speelt, het strijkerswerk door Mirte De Graaff op viool en Georg Jaspers op cello wordt verzorgd en Sander Veldman de drumstokken hanteert. Sophie Janna en Robin Kester zorgen samen voor de backing vocals bij deze vijf liedjes.

We kunnen hier meteen stellen dat de orkestratie rond deze nummers moeilijk beter had gekund. Songs als de uptempo gebrachte opener “Delicate” met knap vioolwerk en de met orgel begeleide single “Goodbye In Advance” (zie akoestische live versie op video) weten de aandacht van de luisteraar meteen te grijpen en vast te houden.

“All The Lovers” en “Anna, Please don’t Cry No More” zijn anderzijds prachtige akoestische luisterliedjes die er om vragen om in een schemerduistere en intimistische omgeving beluisterd te worden. Jasper Schalks beschikt ook over een mooie stem die uitstekend bij dit soort liedjes past. De vijfde en laatste song van deze ep is “You’ll Lead Me Home” waarin we vooral elementen menen te herkennen van de sound die Ryan Adams tot de zijne heeft gemaakt.

Alles aan dit ep-tje laat vermoeden dat we hiermee nog maar het prille begin van het talent van deze jonge Nederlander hebben gezien. Allicht zal een spoedig volgende volwaardige plaat het logische vervolg van de muzikale carrière van Jasper Schalks inluiden. Wij zullen er dan alvast met plezier opnieuw naar luisteren en hier onze mening via een nieuwe recensie ventileren.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video