THE HIGH LINE RIDERS - WALKING HOME

Amper drie jaar na de verrassende terugkeer van zijn band The High Line Riders met "Bumping Into Nothing" (2015) presenteert hun meesterbrein Ed Pettersen ons met "Walking Home", een even uitstekende opvolger. Het is een stijlvolle, tijdloze mix van rock'n'roll, dynamische countryrock en oprechte folk/roots nummers - een immens luisterbare muzikale gumbo die de jaren 70 retro-fans en de huidige Americana luisteraars zal opwinden. Ed Pettersen heeft een interessante carrière achter de rug en wordt beschouwd als één van de meest veelzijdige muzikanten tussen singer-songwriter, folk power pop, rock tot elektronische muziek en freestyle jazz. De High Line Riders zijn slechts een van de vele projecten in de carrière van deze 53 jarige Ed Pettersen, maar het is momenteel zijn belangrijkste project, met wie hij het meeste plezier heeft. Je kunt het horen in elke noot en elke riff van "Walking Home". Gewoon muziek die staat voor goede rock & roll met meerkernige leadzang, luide gitaren en geweldige nummers. Ed Pettersen is daarnaast ook een geweldige zanger en schrijver die niet aarzelt ons deelgenoot te maken van zijn verslavingen en demonen.

Pettersen, geboren in New York City met Noorse roots, begon zijn muzikale reis als een folkie songwriter midden de jaren '90. Hij was opgegroeid luisterend naar country muziek, als Pete Townshend en Paul Westerberg, Springsteen, Oasis en Steve Earle. Zijn debuut "Desperate Times" (1995) bracht hem in contact met the Brandos en the Del-Lords, twee van de belangrijkste New York bands in die tijd. Hij brak door in 1997 met zijn nieuwe band The High-Line Riders en het album, "Somewhere South Of Here", die twangy rock'n'roll met sterke songs bevatte. Door een erfelijke ziekte kon Pettersen niet steeds op tour gaan en zo was het High-Line Riders tijdperk van korte duur. Echter is onze vriend niet op zijn lauweren blijven rusten, want muzikale projecten bleven elkaar steeds opvolgen gaande van freestyle music, experimentele jam rock, improvisatie-noise, Americana en avantgarde jazz. Om er twee te noemen: in 2006 was hij betrokken - als producer en muzikant - met het project "Songs Of America", een compilatie van drie cd's die gingen over 500 jaar Amerikaanse geschiedenis met deelname van John Mellencamp, Blind Boys Of Alabama, The Black Crowes, The Mavericks, Andrew Bird , Old Crow Medicine Show en meer. Dit project alleen bracht hem meer erkenning dan zijn hele vorige output. In deze golf van erkenning bracht hij in 2007 zijn eerste album met nieuw materiaal uit: "The New Punk Blues Of ...", prachtige, zelfgeschreven tracks tussen urban folk en songwriter rock. En in het huidige decennium, was zijn magnum opus wel degelijk: "Happening: A Movement in 12 Acts" (2012), een zeer politieke freejazz operette met recitaties van Walter Egan, Charles Walker, Suzy Bogguss, Freedy Johnston, Mary Gauthier, Matthew Ryan en vele anderen.

Trouw aan het label, Blue Rose Records, die de gitaargestuurde, Amerikaanse rock'n'roll van de High Line Riders een hart toe dragen is en nu na de uitstekende comebackplaat "Bumping Into Nothing", dat eveneens bij dit label verscheen, dit wel na een onderbreking van 18 jaar, het nog meer gevarieerde "Walking Home"! De rockende opener "One More Tomorrow" legt meteen de lat hoog - onweerstaanbare, uptempo rootsrock met jammerende gitaren en sterke leadzang. Het typische Ed Pettersen verhalende "A Long Hard Fall" boeit de luisteraars meteen met zijn gedreven ritme, folkharmonica, en het alom aanwezige slide gitaarspel. "Maureen" en "I’m Not The Man She Thinks I Am" klinken eerder als klassieke countryrock uit de seventies met een zeer Westcoast-achtig geluid geïnspireerd door Poco of zelfs de Flying Burrito Brothers. "Every Time I See Your Face" is een licht golvende pub-rocker met een Graham-Parker-meets-The-Smithereeens-sfeertje. "There's People Out There", met een geweldige Danny Flowers op slidegitaar en "The Saddest Girl In The World" doen ons dan weer denken aan de zwaardere ballades à la ‘The River’ in Springsteen-stijl.

In het midden van het album staat de titeltrack, een prachtig pedaal steel doordrenkte track van verlangen, waarbij de jonge Noors-Amerikaanse folkie Ida Jenshus betoverende duetzang biedt. Heel anders is het nummer "Our Little Secret", want dit is een krachtig soulrocknummer in een bigband-arrangement met blazerssectie en gospelkoor, waarbij Pettersen als shouter wederom uitblinkt. "It Hurts To Ask" is een strakke garagerocker tussen de Flamin 'Groovies en de Del-Lords en "Another Bad Goodbye", toevallig mede geschreven met Del-Lords frontman Scott Kempner, doet denken aan de jaren 60 met zijn Dylan-vibe. De afsluiter "Goin 'Home" is een ruige rocker, of zeg maar cowpunk met de slidegitaar in duel met de steelgitaar.

Hoewel "Walking Home" een Nashville productie is klinkt de sfeer vaak als het uit de Westcoast komt. Ed Pettersen schreef alle twaalf nummers, nam ze op en produceerde ze allemaal in zijn geboorteplaats met bekende lokale musici en een aantal beroemde gasten. Momenteel touren de High-Line Riders als vijftal met Pettersen (gitaren, keyboards, zang), Gary Goodlow (gitaren), Atom Schmitt (pedaalsteel, lapsteel), Kevin Hornback (bas) en Mike Bailey (drums). Sommige oudere nummers werden opgenomen met Pete Abbott op drums en baslegende David Hungate (Toto).

De heren van The High Line Riders maken op "Walking Home" muziek die van de eerste tot de laatste noot kracht, energie en urgentie uitstraalt. Het is muziek die voor een belangrijk deel is geworteld in roots-rock, maar de band slaagt er, in tegenstelling tot de meeste van zijn soortgenoten, in om deze gitaar-gedreven rock 'n roll zowel authentiek als met een rauwe, of zelfs punky, attitude te vertolken. "Walking Home" doet me daarom wel wat denken aan platen van The Bottle Rockets, Drive-By Truckers en The Hackensaw Boys, maar bij The High Line Riders hoor ik toch meer respect voor muzikale tradities en bovendien wat meer diversiteit. Rauwe en authentieke muziek vol urgentie maken is één ding, je moet het vervolgens ook nog maar eens goed op de plaat zien te krijgen. Ook dit is The High Line Riders gelukt met dit tweede album voor het Blue Rose label.

 


Artiest info
Website  
 

Label: Blue Rose Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video