LANDSTROM – WHITEWATER

Als je muzikale werk in de vakpers vergelijkingen oproept met artiesten als ‘The Handsome Family’, Richard & Linda Thompson of Julie & Buddy Miller, dan weet je dat de lat der verwachtingen bij het publiek hoog ligt als je met een nieuwe plaat op de proppen komt. Dat was alvast heel duidelijk voor het Zweedse duo ‘Landstrom’, bestaande uit het echtpaar Göran Lindström en Carina Landin.

Hun folk- en Americana-liedjes vertonen duidelijke invloeden van muziek van bands als ‘Cowboy Junkies’ of van bovenvermelde man-vrouw duo’s die hen inspireerden bij het schrijven van hun liedjes, o.a. voor hun debuutplaat “In The Bright Daylight” uit 2011 en hun vorige studioplaat “Land Of Nowhere” uit 2013. Dat kan nu alweer gehoord worden op hun nieuwste, vierde album “Whitewater” waarvoor ze negen nieuwe, eigen songs hebben opgenomen.

Maar ‘Landstrom’ is veel meer dan een ‘copycat’-duo, want ze hebben in de loop der jaren ook een eigen herkenbare, vaak melancholische sound ontwikkeld die heel fel in de smaak lijkt te vallen bij het folkmuziek minnende publiek. Bij ons persoonlijk worden voornamelijk fijne herinneringen opgeroepen aan de tijd toen wij elke song van elke plaat van ‘The Walkabouts’ (in die tijd het echtpaar Chris Eckman & Carla Torgerson) tientallen keren door de speakers van onze stereo joegen.

Dat gevoel overheerst al meteen bij de openingstrack “The Quiet Valley” en in het daaropvolgende “To Plain” valt de gelijkenis tussen de stem van Carina Landin en die van Carla Torgerson nog sterker op. Dit is muziek waar je ganser dagen kan naar luisteren zonder ook maar heel even op de route van de verveling terecht te komen.

Onze zoektocht naar een song op deze plaat die ons wat minder beviel was totaal tevergeefs en nutteloos, waardoor we ook de volgende sfeervolle liedjes “I’m Covering” en “High Fall” (zie video) warm bij u kunnen aanbevelen. De vier resterende gezongen nummers “Set The Sails”, “Party”, “Under The Big Top” en “Hunting Time” blijven van een gelijkaardige hoogstaande kwaliteit die ons niet toelaat om ook maar één song van deze schitterende plaat onvermeld te laten.

Helemaal aan het einde van dit album biedt ‘Landstrom’ nog het geheel instrumentale sfeernummer “Skattland” aan als een soort van ‘amuse gueule’ voor hun volgende plaat. Je hoort er de hele tijd het geluid van een rustgevende waterval in. Göran Lindström en Carina Landin hoeven zich volgens ons echter helemaal geen zorgen te maken, want na zo’n kwaliteitsvol album als “Whitewater” zal de belangstelling bij folk- en Americana-fans voor meer werk van dit duo groot zijn en alleen nog maar toenemen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Kullsta Records
distr.: Sonic RendezVous

video