US RAILS - WE HAVE ALL BEEN HERE BEFORE

 


Aan het eind van het laatste decennium waren vijf bevriende Amerikaanse musici op zoek gegaan naar een gemeenschappelijk hobbyproject naast hun eigen, soms jarenlange solocarrières, waarvan zij geloofden dat ze iets groots zouden zijn. Slechts een korte tijd later waren US Rails praktisch één van de 'klassiekers' op het Blue Rose-label en brengen al hun vijfde studioalbum uit. "We Have All Been Here Before" is de naam en verschilt wel degelijk van zijn vier voorgangers "US Rails" (2010), "Southern Canon" (2011), "Heartbreak Superstar" (2013) en "Ivy" (2016). Wat doe je als artiest, als er een tour komende is, niet tijdig op de proppen kunt komen met een nieuw album met eigen nieuwe nummers? Precies, het gaan zoeken bij andere songwriters, en dan hun eigen arrangement en ideeën er in verwerken. Er werd dan ook in het verleden gegraven van hun illustere inspiratoren met als resultaat een coverselectie van Tom Gillam, Ben Arnold, Scott Bricklin en Matt Muir, waarin deze bandleden kennelijk prachtig zijn geslaagd, als dat ze 'hun' songs zo geselecteerd en geïnterpreteerd hebben al zouden het hun eigen nummers zijn.

Ben Arnold, Tom Gillam, Joseph Parsons, Scott Bricklin en Matt Muir ontmoetten elkaar oorspronkelijk in de omgeving van Philadelphia, in Manayunk om precies te zijn. Je kan deze jongens tegenwoordig overal tegenkomen, maar Frankrijk, Austin, TX. en vooral Duitsland waar ze deze en volgende maand vele concerten hebben, zijn momenteel hun vaste verblijfplaatsen. De meeste leden van US Rails waren ooit lid van het gelegenheidsproject 4 Way Street. Inmiddels hebben zij zich verspreid over Amerika en Europa maar komen zij regelmatig bijeen als een groep singer/songwriters die elkaars nummers aanvullen. Hun eerste titelloze album, dat zij opnamen in Frankrijk, deed mij denken aan het album "Deja Vu". Net als bij CSN&Y heeft ieder lid zo zijn specialiteit op songwritersgebied. Ben Arnold schrijft traditionele Amerikaanse liedjes in de sfeer van Randy Newman terwijl de composities van Tom Gillam teruggrijpen naar de grillige shuffles van Little Feat. Scott Bricklin is op zijn beurt de rocker van het gezelschap en doet daarmee zelfs een beetje aan David Crosby denken. Origineel is de muziek van US Rails dus niet maar er wordt met veel liefde en onderling plezier gemusiceerd. Vanaf hun laatste studioalbum "Ivy" was Joseph Parsons er echter niet meer bij en nam het collectief van songwriters even een pauze, hetgeen we hun zeker niet kwalijk nemen, want ik zal maar alvast verklappen, hun nieuwe album "We Have All Been Here Before", zal in artistiek opzicht wel geen potten breken, maar is een heerlijk frisse plaat geworden, die direct vertrouwd, maar gelukkig nergens oubollig klinkt, ééntje die nauwelijks tijd nodig heeft om een onuitwisbare indruk te maken en waarmee de US Rails staan te popelen om deze songs dan ook binnenkort live te brengen.

"We Have All Been Here Before" bevat 11 songs in een kleurrijke mix van wereldberoemde en minder bekende songs uit de rock- en popgeschiedenis. Of de selectie van alle vier bij elkaar genomen, is onbekend en irrelevant, en toch nemen we aan dat nummers als "Poor Poor Pitiful Me" van Warren Zevon, "So Into You" van de Atlanta Rhythm Section, of het door de Derek Trucks band nieuw leven ingeblazen oude bluesnummer "I‘d Rather Be (Blind, Crippled And Crazy)" aan Tom Gillam kunnen toegeschreven worden. Ben Arnold, op zijn beurt, neemt de lead vocals in Neil Young's "Everybody Knows This Is Nowhere" en "Put The Message in the Box" waarmee Karl Wallinger's band World Party begin jaren negentig een hit scoorde. Scott Brickin is een erkende Beatles-fan, het slome "You've Got To Your Love Away" zou dan best zijn suggestie kunnen zijn. Matt Muir is niet alleen een uitstekende drummer, maar heeft ook een prachtige stem, en hij domineert de Fleetwood Mac-klassieker "Second Hand News" uit het album Rumours en Jackson Browne's roadsong "Running On Empty". Dat alle muzikanten van de US Rails geweldige songwriters zijn, hoeven ze niet bij elk nieuw album te bewijzen. Dit samenwerkingsverband, waarvan de muzikanten niet alleen zeer bedreven zijn in het schrijven van volstrekt tijdloze songs, maar ook nog eens uitstekend zangers zijn, smaakt absoluut naar veel meer. "We Have All Here Here Before" is dan ook een plaat geworden die mooi de wachttijd overbrugt voor een ander album met hun eigen songs, maar niet te min is dit weer een fijne demonstratie van hun teamwork.

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Rose Records
Distr.: Sonic Rendezvous