GREGOR ST JOHN – WISDOM

Het is al langer een gekend fenomeen dat jonge singer-songwriters eerst door de harde leerschool van het ‘busken’ zijn moeten gaan. Als straatzanger zal je enkel maar kunnen doorbreken tot op het niveau van professionele muzikant als je goed bent en het voorbij wandelende publiek in enkele momenten weet te overtuigen van je talent als zanger en liedjesschrijver.

Dit beschrijft ook een beetje de levensloop en de carrière van de Londense muzikant Gregor St John. Het ‘busken’ begon voor hem in 2002 in de straten en de metrostations van Londen. Daarna breidde hij zijn werkterrein uit naar andere Europese steden, waar zijn sociaal en ecologisch geïnspireerde liedjes meteen aansloegen bij het luisterende publiek. Zelf noemt hij Neil Young en Pete Seeger als zijn belangrijke inspiratiebronnen, maar zijn werk doet ons eerder denken aan andere verhalende artiesten zoals Damien Rice of ‘Passenger’.

Negen folksongs die hij onder begeleiding van zijn akoestische gitaar speelt vormen nu de tracklijst van het album “Wisdom” dat door producer Neil Tollitt in een Londense studio werd opgenomen en van extra instrumentatie door strijkers en pianowerk van co-producer Hannah Vasanth werd voorzien. Al die fraaie klanken zitten naast mysterieuze koorzang vervat in de sfeervolle openingstrack ”Empathy”. De bijna 7 minuten durende song “No More War” (zie video) imponeert van begin tot einde, mede door de elektrobeats en de etherische zangpartij van Gregor St John.

De albumtiteltrack “Wisdom” lijkt ons een nummer te zijn dat nog ontstaan is tijdens zijn ‘busker’-periode, maar onze favoriete song uit dit album is zonder twijfel “Attachment” waarin we elementen uit de sound van ‘eels’ menen terug te horen. Ook catchy is het melancholische liedje “Oneness Jam” en het perfect met de songtitel overeenstemmende “Fragile & Delicate”. De door Hannah Vasanth gespeelde piano-intro bij het nummer “I Am Your Father” is eenvoudig maar o zo mooi, net als de al snel volgende vocale bijdrage van Gregor St John zelf. Ook de soulvolle afsluiter “Walk With Me” met heerlijke Hammondorgelklanken verdient hier een aparte vermelding.

Er is ook een leuk Belgisch tintje aan dit album dankzij de muzikale medewerking van Joost Heremans en Floris Slootmans. En ook vermeldenswaardig is dat ecologist Gregor St John de opbrengsten uit de verkoop van dit plaatje integraal zal schenken aan projecten die het planten van nieuwe bomen willen promoten. Kopen dus die plaat en eindeloos genieten van de negen liedjes op “Wisdom”, in de wetenschap dat er daardoor een extra boom op deze aardkloot zal worden geplant: uw bijdrage aan een betere wereld.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Music Shock

video