TAUTOLOGIC – RE:PSYCHLE

‘Tautologic’ is de naam van een zeskoppige progressieve rockformatie uit Chicago die in hun sound elementen toevoegen uit de jazz, soul, funk en folkmuziek aan de overwegend op rock geënte klanken. De groep werd opgericht in 1997 door bandleider Ethan Taylor Sellers die ook alle teksten en muziek voor de nummers van de groep schrijft.

Het nieuwe album van ‘Tautologic’ verschijnt dezer dagen onder de titel “Re:Psychle” en bevat tien nummers in een muziekstijl die probeert om de luisteraar te herinneren aan het werk van iemand als Peter Gabriel of zijn vroegere band ‘Genesis’. Wat ook opvalt bij de beluistering is de aandacht voor een melodie bij deze tracks die soms wel voor één of andere theatrale rockopera gecomponeerd lijken te zijn.

Enkele topmuzikanten uit de muziekscène van Chicago hebben contributies afgeleverd voor de opname van “Re:Psychle”, die onder de supervisie van frontman Ethan Taylor Sellers als producer in de studio werd uitgevoerd. We moeten oprecht zijn in onze recensie en dus ook aangeven dat we niet echt onder de indruk zijn gekomen van de vocale capaciteiten van Ethan Sellers, maar dat wordt wel gedeeltelijk gecompenseerd door de zeer ruime orkestratie en de knappe arrangementen die voor deze tracks werden voorzien met frequent opduikende strijkers en blazers.

Het vrolijk klinkende funky nummer “On Your Left” steekt er wat ons betreft met kop en schouders bovenuit. Ook het Beatlesque “The Whistler” en het rustige “The Gospel Lady” kunnen ons nog enigszins bekoren, maar de overige tracks zijn muzikaal wel in orde, doch vocaal vallen ze op één of andere manier toch telkens weer door de mand. Het is geweten dat we geen onverdeelde fans zijn van progressieve rockmuziek. Net daarom moet het echt wel overtuigend goed zijn om ons mee te krijgen en dat is hier jammer genoeg niet altijd het geval.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Turtle Down Music