TONY, CARO & JOHN – ALL ON THE FIRST DAY

Multi-instrumentalist en zanger Tony Doré, zijn echtgenote en zangeres Caroline Doré en bassist John Clark waren de drie leden van de Britse psychedelische folkformatie ‘Tony, Caro & John’ uit Derby die in 1972 bij de oprichting duidelijk weinig inspiratie had toen ze op zoek gingen naar een groepsnaam. Hun debuutplaat van 46 jaar geleden was getiteld “All On The First Day”. Het was een album dat sindsdien vier keer opnieuw werd heruitgegeven en ook nu ligt het schijfje hier weer rondjes te draaien in onze cd-speler.

Deze keer gaat het om een re-release op vinyl en cd door het Duitse platenlabel ‘Tapete Records’. Hoe de albumtiteltrack destijds klonk kunnen we u enkel via bijgevoegde audio-video laten horen, simpelweg omdat indertijd nog geen sprake was van ‘YouTube’ of ‘Vimeo’ als bron van beeldmateriaal bij dergelijke songs. Het grote voorbeeld en inspiratiebron voor het werk van ‘Tony, Caro & John’ was de Schotse psychedelische folkgroep ‘The Incredible String Band’ die in de jaren ’60 en ’70 het toppunt van hun carrière beleefde.

Ze teerden op ‘man-en-vrouw’ harmonieuze samenzang met vooral Tony Doré als leadzanger en Caroline in de rol van harmony vocaliste. Hun oorspronkelijke album “All On The First Day” werd in 1972 zonder budget en met heel primitief opnamemateriaal als een ‘do-it-yourself’-plaat tot stand gebracht op een 2-sporen-recorder. Ze persten 100 exemplaren van hun plaat die al snel uitgroeide tot een underground-succes en een obscure cultplaat die voor veel geld werd verhandeld. Dat was de voornaamste aanleiding voor enkele heruitgaven van het album in de volgende decennia.

Bassist John Clark is al in 2005 overleden, maar Tony en Caro Doré hebben aangekondigd dat ze in 2018 opnieuw op tournee zullen gaan in Duitsland en Engeland om deze heruitgave van “All On The First Day” en hun tijdloze liedjes op dat album te promoten. Bij die gelegenheden zullen de liefhebbers van folkmuziek kunnen genieten van songs als “”Eclipse Of The Moon”, het door elektrische gitaren begeleide “Apocalypso” en “Swordsman Of Samoa”, “There Are No Greater Heroes”, het mooie “Waltz For A Spaniel” met Caroline Doré als leadzangeres en de albumtiteltrack “All On The First Day”.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
   

Label: Tapete Records

distr.: Sonic RendezVous

video