THE MONOCHROME SET – MAISIEWORLD

Ze begonnen hun verblijf in de muziekwereld al in 1978 als punk- en new wave-formatie en hebben sinds hun debuut al dertien albums in hun rijke discografie zitten. We hebben het over de Engelse groep ‘The Monochrome Set’ die veertig (jawel 40) jaar geleden in Hornsey, een Londense buurt werd opgericht.

Hun gitarist-leadzanger en belangrijkste songschrijver was Bid, een in Indië onder de naam Ganesh Seshadri geboren muzikant. Alle overige originele bandleden werden in de loop der jaren vervangen, maar Bid bleef ‘The Monochrome Set’ aanvoeren, ook nu nog altijd in 2018. De andere huidige groepsleden zijn bassist Andy Warren, keyboardsspeler John Paul Moran en drummer Mike Urban.

Ter gelegenheid van het 40-jarige bestaan van de groep zal er dit jaar een compilatiebox “The Monochrome Set 1979 – 1985: Complete Recordings” worden uitgebracht met zes albums. Naast dit voor die-hard fans bedoelde souvenir, brengt de groep echter ook een splinternieuwe plaat op de markt onder de titel “Maisieworld”. Het is over dit nieuwe album dat we u in deze recensie wat meer gedetailleerd zullen informeren.

Het rauwe, punkerige geluid van de band uit de voorbije decennia lijkt helemaal verdwenen en werd heel wat vlotter en aangenamer beluisterbaar gemaakt voor deze nieuwste plaat. Enkele tracks lijken afkomstig te zijn van een album van ‘Morrissey’, echter zonder de vlijmscherpe, maatschappijkritische songteksten. Maar qua melodieën zijn er een aantal treffende gelijkenissen en ook Bid’s stem lijkt hier en daar op die van de voormalige frontman van ‘The Smiths’, o.a. in de nummers “Give Me Your Youth”, “Cyber Son” en het door blazers gedomineerde “Silence Is Rusty”.

De veruit leukste song op “Maisieworld” is het grappige “Oh Yes, I’m Going to Be In Your Dreams Tonight”, een speelse meezinger van jewelste die zich als een oorwurm in je muzikale geheugen zal gaan nestelen. Andere catchy en melodieuze songs op dit album zijn “I Feel Fine (Really)”, “Don’t Wear That Look” met lekker swingende Hammondorgelklanken en het van ragtime-pianomuziek doordrenkte titelnummer “Maisieworld” (zie live vertolking op de video).

Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat ‘The Monochrome Set’ de cultstatus nooit heeft overschreden, in tegenstelling tot genre- en tijdsgenoten ‘The Smiths’ en ‘The Divine Comedy’. Dit nieuwe, veertiende album “Maisieworld” is eigenlijk meermaals beter en aangenamer dan de recente nieuwe platen van ‘Morrissey’ of ‘The Divine Comedy’. Lang leve ‘The Monochrome Set’ en met zijn allen op naar nog enkele tientallen jaren leuke muziek van deze Britse band.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tapete Records
distr: Sonic RendezVous

video