PETE ASTOR – ONE FOR THE GHOST

De naam van Pete Astor zegt u misschien niet direct zoveel, maar deze bijna 58-jarige Britse singer-songwriter was in 1983 de oprichter en de frontman van de Engelse indie rockformatie ‘The Loft’ die hitjes scoorde met de singles ‘Why Does The Rain” en “Up The Hill And Down The Slope”. Nadien maakte Pete Astor ook nog even deel uit van de formaties ‘The Weather Prophets’, ‘The Wisdom Of Harry’ en ‘Ellis Island Sound’, om daarna in 1990 resoluut voor een solocarrière te opteren.

Met acht studioalbums op zijn conto waarvan “Spilt Milk” in 2016 de laatste realisatie was, kan Pete Astor terugblikken op een muzikale loopbaan met ups-and-downs en wisselend succes. Maar zoals bij vele muzikanten zit het maken en brengen van liedjes als een microbe in het bloed en dus gaat hij onvermoeibaar verder met het uitbrengen van nieuwe platen. Hij doet dit nu via de release van zijn negende album “One For The Ghost”, waarop hij tien nieuwe eigen composities heeft verzameld.

Het gaat hier voornamelijk over vlot in het gehoor liggende, melodieuze gitaarpopdeuntjes met een catchy riff en meezingbare songteksten. Voorbeelden hiervan zijn de albumtiteltrack “One For The Ghost”, maar ook de op bijgaande video te beluisteren single “Water Tower” gaat er bij ons in als zoete broodjes.

Alle tien liedjes zijn leuk, maar opener “Walker”, “Golden Boy”, “Magician & Assistant” of “Tango Uniform”, waarbij we gelijkenissen terugvinden met de sound van Robin Proper-Sheppard van indie rockgroep ‘Sophia’, verdienen hier toch nog een aparte vermelding. Ook het zachtjes gebrachte, emotionele slotnummer “Dead Fred” over het levenseinde weet te beklijven, zonder echter ook maar heel even dramatisch of triest te worden.

Voor de opname van deze plaat nam Pete Astor gitarist James Hoare, bassist Franic Rozycki en drummer Jonny Helm mee in de studio, terwijl zangeres Pam Berry van ‘Withered Hand’ en ‘Black Tambourine’ voor extra vocale support zorgt. Af en toe kunnen we niet vermijden dat er bij de beluistering van dit album herinneringen opduiken aan het werk van de jonge Nick Lowe. Naast zijn muziekcarrière is Pete Astor al sinds enkele jaren actief als lesgever en onderzoeker in musicologie aan de universiteit van Westminster. Maar wat ons betreft mag hij zich in de nabije toekomst toch vooral op het creëren van zijn muziek toeleggen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tapete Records
distr: Sonic RendezVous

video