LUKE TUCHSCHERER - SHADOWS (EP)

Hoewel we niet de gewoonte hebben over singles op ep’s te schrijven, maken we daar -gelukkig maar-af en toe een uitzondering op, al moet daar, in onze ogen, een goeie reden voor zijn. Voor deze hier, is er absoluut een goeie reden: het gaat hier namelijk om een heel gelimiteerde oplage van 100 ep’tjes (wij hebben n°45/100), die weliswaar allemaal al verkocht zijn, maar die wel digitaal verkrijgbaar zijn via Luke’s Bandcamp pagina.

Als we hierover toch iets willen schrijven, dan is dat omdat het hier gaat om drie songs, die de uiteindelijke selectie voor “Always Be True” niet haalden, maar waarvan ik me nu, na elfendertig draaibeurten afvraag waarom ze er niet opstonden. “Always Be True” werd in deze kolommen volkomen terecht de hemel in geprezen en de CD behoort tot de tien meest gedraaide van 2017 ten huize van ondergetekende en dus is de Tuchscherer-fan in mij erg gelukkig met het verschijnen van dit kleinood.

Ik ben zo vrij te denken, dat mijn enthousiaste recensies van Luke’s twee full cd’s links of rechts een paar mensen in de man en zijn liedjes geïnteresseerd hebben gemaakt en dat zijn dan de mensen, van wie ik denk dat ze deze ep absoluut moeten horen. Daartoe hoef je maar naar de eerste 22 seconden van opener “Just Like Holden” te luisteren en je bent hopeloos verkocht: de band is dezelfde als op de full CD en dat wil dus zeggen dat Tom & Bob Peters en Dave Banks van de partij zijn en dat wéét je: dit staat als een huis. “Easy To Fall” is wederom van een geweldig “Jayhawks-meet-Tom Petty”-niveau en de titelsong is daar het kleine broertje van, met deze keer Tom Collison, die een heerlijke orgelpartij neerzet.

De vierde song, “New Year’s Day” is afkomstig van de debuutplaat “You Get So Alone at Times that It Just Makes Sense” -een titel waarmee Luke ons vier jaar geleden al recht in het hart trof- en dat is een song, die zo goed bij de titel past: terugkijken op een rot jaar, waarin alles tegenzat en je jezelf zo goed als de vernieling had ingespoten en gezopen en tezelfdertijd plannen maken voor het jaar dat net begonnen is. De feiten lijken Luke gelijk te gaan geven: zijn muziek wordt beter, plaat na plaat en, nu we ’t daarover hebben: de derde blijkt opgenomen te zijn en er loopt een crowdfunding campagne, waarmee je kan helpen om de plaat ook echt te laten uitbrengen. Ik mag hopen dat het doel gehaald wordt, want Luke Tuchscherer is een kerel die écht wat te vertellen heeft!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Bandcamp

video