SHORTY JETSON AND HIS RACKETEERS – SHORTY JETSON AND HIS RACKETEERS

De in het Belgische Poederlee bij Turnhout woonachtige Robin van der Plas is een op het eerst zicht doodgewone plattelandsjongen die in het weekend echter transformeert in een rockabilly-figuur die zich de naam ‘Shorty Jetson’ toebedeelt. Met zijn begeleidingsgroep ‘The Racketeers’ maakt hij allerlei rockpodia in België en Nederland onveilig door er opzwepende rootsmuziek, rockabilly en rock’n’roll-nummers te spelen voor een enthousiast swingend publiek.

Die gebrachte nummers zijn een mix van eigen composities en coverversies van legendarische songs in het rockabillygenre. Op ‘YouTube’ kunt u deze jongeman en zijn groep in heel wat filmpjes live aan het werk horen en zien, waarbij u een mooi overzichtje krijgt van de ‘good old songs’ die hij in het verleden al onder handen heeft genomen.

Zelf speelt Shorty Jetson op gitaar en ‘The Racketeers’ zijn leadgitarist Rolf Hartogs, contrabassist Kris Muyldermans en drummer Omar ‘Animal’ Hauari. Voor de opname van zijn eerste album “Shorty Jetson And His Racketeers” heeft deze rocker acht eigen composities en vijf covers opgenomen. In de studio deed hij daarvoor een beroep op enkele extra muzikanten met Bas Vanstean op contrabas, Glenn ’T Gilde op saxofoon en John Roe voor percussie, terwijl Sharon Pepermans voor backing vocals zorgt op enkele tracks.

Het door hemzelf gecomponeerde “Light Me Up” (zie video) is de nieuwe single die uit dit album werd getrokken. Maar eerst willen we hier toch even dieper ingaan op de gecoverde nummers. De eerste coversong die we tegen komen is “East Bound And Down” van Jerry Reed uit diens gelijknamige album uit 1977. Daarna is het de beurt aan “A House Of Gold” van Hank Williams Sr., een song die voor het eerst in 1954 door hem werd uitgebracht. “Cherokee Boogie” van Johnny Horton uit zijn album “The Spectacular Johnny Horton” van 1959 is de volgende cover in het rijtje, gevolgd door “Dig A Hole” uit het verzamelalbum “Witches, Spiders, Frogs & Holes” van Marcel Bontempi en “Little Lil’”, een singletje van Mel Dorsey uit 1958.

Met deze selectie van allemaal liedjes die lang van voor zijn geboortejaar dateren, bewijst deze jonge Belgische kerel dat hij zijn genreklassiekers wel heel goed kent en zijn eigen composities bewijzen zijn bekwaamheid om zelf gelijkaardige songs te schrijven. Van zijn eigen werk onthouden wij vooral “Knock Knock”, “Why Do I Always Drink Too Much” en de swingende albumafsluiter “Rocket In Your Pocket”. Als debuut is “Shorty Jetson And His Racketeers’” een plaat die echt wel kan tellen en die goed op weg is om zelf een klassieker in het rockabilly-genre te worden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tub Thumper Records

video