JERRY LEGER - NONSENSE AND HEARTACHE

Volledig nieuwe naam voor mij, deze Jerry Leger uit Toronto, Canada die hier een dubbelaar van telkens om en bij de 35 minuten muziek en 18 zelfgeschreven songs in totaal. Ik heb de plaat nu tien dagen in huis en ik moet zeggen dat ik sindsdien nauwelijks nog iets anders beluisterd heb, want, laten we maar meteen open kaar spelen: dit is een binnenkomer met een héle grote “Bang on the door”. Dat de plaat mee geproduceerd werd door labelbaas Michael Timmins -jawel, die van Cowboy Junkies-, kwam ik pas te weten nadat ik tijdens de vierde of vijfde draaibeurt eindelijk het sobere CD-hoesje met z’n hele kleine lettertjes erbij nam en aldus een en ander kon ontcijferen.

Intussen leerde ik ook dat het Timmins was, die een viertal jaar geleden Jerry aan boord hees en hem een klein budget ter beschikking stelde voor wat zijn “Early Riser” zou gaan worden. Ook daar zat Michael aan de knoppen, maar dat is “slechts” geschiedenis, net als het feit dat Jerry voordien ook al zeven (!!) platen opnam, die heel consequent stuk voor stuk onder onze radar door vlogen. We moeten dat toestel misschien eens aan een grondig nazicht laten onderwerpen, want het is simpelweg onvergeeflijk dat een kerel als deze Jerry Leger aan onze aandacht ontsnapte. Nu ja, we hebben er weer een leuk item bij op ons “to do”-lijstje: inzoverre nog vindbaar, zal de hele back-catalogus er moeten aan geloven, vrees ik. Dat is allemaal te danken aan deze dubbelaar, waarop Leger zich laat horen als een soort bastaardzoon van John Lennon, niet alleen qua zang, maar ook wat het gebruik van de scheurende gitaar en het vermogen om knappe melodieën af te leveren. Het klinkt allemaal bijzonder spontaan en zelfs een beetje ruw, ook al omdat de muziek van Jerry gemaakt is om loeihard afgespeeld te worden.

De dubbele CD valt uiteen in een “Nonsense” en een “Heartbreak”-schijf. Op de eerste wordt er flink uit het rockvaatje getapt, met een opener, die meteen de toon zet: “Coat on the Rack”, klinkt bij momenten als de Dylan van z’n eerste elektrische platen, maar dan met Lennon-timbre en dito overgave. Het blijft een ijzeren wet, dat de openingstrack van een plaat de eindindruk voor een groot stuk zal bepalen en dat uitgangspunt blijkt ook hier te kloppen: herinnert u zich de band Cracker nog? Die deden dat destijds ook, met één song voor jaren je aandacht trekken en weten vast te houden. Diezelfde stijl wordt gehanteerd in het in bluespatroon gegoten “Baby”s Goy a Rare Gun”. Die bluesinvloed wordt aangehouden, maar het tempo wordt flink naar beneden gehaald in “On the Fishing Line” en in het genoemde trio songs blijkt ook meteen hoezeer de band van Leger, “The Situation”, die al meer dan tien jaar achter hem staat, hem en zijn liedjes aanvoelt en de perfecte illustratie daarvan is de schitterende afsluiter van de eerste CD, “She’s The Best Writer You Never Heard Of”: een ruim zeven minuten lange, stuiterende song, die om een versie van de Mick Jagger van “Beggar”s Banquet” smeekt.

De tweede schijf neigt meer naar de alt.Country en opent erg sterk met “Things Are Changing ‘Round Here”, waarin de slideklanken en de backing vocals van de ritmetandem Kyle Sullivan/Dan Mock mee de aandacht opeisen. Diezelfde slide is ook nadrukkelijk aanwezig in het trage “Lucy and Little Billy The Kid”, waarin de piano een hoofdrol speelt en diezelfde instrumenten domineren de absolute topper van de tweede plaat -althans voor mijn oren-, “He’s The Lonely One Now”. Die beide songs dragen onmiskenbaar het Timmins-stempel en dat is iets, waar u mij niet snel zult horen over klagen. Jerry Leger begint heel binnenkort aan een Europese tournee die, zoals je kunt verwachten, België helemaal links laat liggen. Onze Nederlandse buren zijn beter af en kunnen de man een stuk of vier keren aan het werk zien en, ware ik één van hen, ik zou het wel weten. Het is immers een kwestie van tijd voor Jerry hier alleen nog in de grotere zalen mee te maken zal zijn.

(Dani Heyvaert)

8 april: Het Spectakel, Asten, NL
9 april : O'Ceallaigh, Groningen, NL
10 april : Q Bus, Leiden, NL

 

Artiest info
Website  
 

label: Latent / Proper
distr.: Bertus

video