THE SECRET SISTERS - YOU DON’T OWN ME ANYMORE

Wat ooit een torenhoge vlucht leek te worden voor The Secret Sisters, veranderde, om redenen, waar ik het raden naar heb, na een geweldig goed ontvangen debuut, in een productie van T-Bone Burnett en Dave Cobb, in een heuse nachtmerrie. De dames werden gedropt door hun platenfirma, gingen persoonlijk bankroet, rolden van de ene rechtszaak in de andere, nadat ze van management veranderden en waar ze het ene jaar nog de voorprogramma’s deden van Paul Simon en Bob Dylan, stonden ze niet veel later huizen te poetsen om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Gelukkig was er Brandi Carlisle, die hen bleef steunen en die nu in de producerstoel kroop voor deze derde plaat, die er overigens pas kon komen na een crowdfunding-campagne. Dat lijken niet meteen dingen, waar je automatisch betere songs gaat van schrijven, maar in het geval van de zussen Rogers lijkten ze toch wel geholpen te hebben, want Laura en Lydia zijn op deze nieuwe plaat echt wel in topvorm.

Dat Brandi Carlile haar vaste tweeling Tim en Phil Hanseroth meebracht zal allicht ook wel helpen om het niveau van deze plaat nog op te krikken: ze brachten niet alleen hun bas, gitaar en banjo mee, maar hielpen de zussen ook bij het schrijven van drie van de twaalf songs. “Mississippi”, King Cotton” en “Little Again” werden door de broers en Brandi meegeschreven. Van Paul Simon werd “Kathy’s Song” geleend en dat nummer krijgt een hemels mooie “nieuwe oude” versie mee: heel getrouw aan het origineel, maar omwille van die twee geweldige stemmen hoor je het lied toch anders dan vroeger. Met de aankomende ster uit Nashville, Cheyenne Medders, die overigens tegenwoordig het voorprogramma van de zussen verzorgt, werd “The Damage” geschreven en bij Matthew Perryman Jones kregen de dames wat hulp voor “Carry Me”. Afsluiter “Flee as a Bird” is dan weer een honderdvijftig jaar oude hymne van Mary “Dana” Shindler en is het ideale vehikel voor de zussen om te tonen hoezeer zij een oude nummer als dit, toch naar vandaag kunnen vertalen.

Dat alles samen maakt dat de tweeling samen vijf songs helemaal zelf bedacht en dat is nog het meest heuglijke nieuws van deze plaat: als je in staat bent om, te midden van alle juridische, emotionele, materiële en financiële ellende, toch songs te maken als “He’s Fine” een intriest lied over wat het met je doet, als je moet vaststellen dat je lief gelukkig is met een ander…de eenzaamheid die daar van afstraalt, is o zo tastbaar, dat je er moeilijk onbewogen bij kunt blijven. Of neem opener “Tennessee River Runs Low”: een duidelijker statement kon het team van vijf -de zussen, de Hanseroth-tweeling en producer/believer Carlisle- bezwaarlijk maken. Dat is een binnenkomer, waarin meteen gezegd wordt: “je hebt geprobeerd ons klein te krijgen en kapot te maken, maar dat is dus niét gelukt”. Het lied gaat helemaal ergens anders over, maar het is de trots en de vastberadenheid, die uit dit nummer stralen, die er zijn betekenis aan geven. Heerlijk nummer is dat, om een plaat te openen, waarover ik totaal niks negatiefs kan zeggen, integendeel: de zussen zijn terug van heel ver weg geweest en zoals ik het begrijp en ervaar, staan ze vandaag sterker dan ooit. Daar kan een beetje liefhebber van sterke stemmen alleen maar heel blij van worden!

(Dani Heyvaert)

 

"Carry Me" check video - "He’s Fine" check video - "You Don't Own Me Anymore"check video

The Secret Sisters Tourdates
April 4, 2018 Den Haag (NL) Paard
April 5, 2018 Lier (B) Ripspique
April 6, 2018 Borger (NL) VanSlag
April 7, 2018 Hengelo (NL) Heartland Festival
April 8, 2018 Amsterdam (NL) Paradiso


 

 

Artiest info
Website  
 

label: New West
distr.: PIAS

video