NORA JANE STRUTHERS - CHAMPION

 

Als ik de tel goed heb bijgehouden, is dit de vierde plaat van Nora Jane Struthers, een nog altijd jonge dame, die haar muzikale wortels in bluegrasskringen heeft, maar met elke plaat een tikkeltje verder van die origine weg schuift.Zoiets noemen we “evolueren” en dat uit zich heel deze plaat door nogal duidelijk: er is inderdaad nog wel wat banjo te horen, maar steeds nadrukkelijker nemen de elektrische gitaren het van de akoestische over en ik moet zeggen dat ik dat een heel fijne evolutie vind.

Nora Jane blijft voor mij echter vooral een Dame van Het Woord: de lyrics van deze plaat zijn, zo vermoed ik, evenveel het resultaat van de kwetsbaarheid, die Nora Jane durft te etaleren en haar persoonlijke betrokkenheid bij de situaties waarover ze zingt, als van eindeloos schuren en schaven aan de teksten, die bij momenten regelrechte poëzie zijn. Deze vaststelling gedaan zijnde, verdient ook Nora Jane’s vermogen om knappe melodieën te schrijven nog altijd de aandacht alle lof en waardering: van moeilijkdoenerij wil ze kennelijk niet weten en bij dat uitgangspunt wordt ze flink geholpen door een super degelijke begeleidingsband, aangevoerd door echtgenoot Joe Overton, die ook banjo, pedal steel gitaar en fiddle speelt en daarnaast op tijd en stond mee instaat voor heel fijne duetzang én mee schreef aan twee van de songs, “Each Season” en “The Words”.

Daarnaast is er het multitalent van Josh Vana, die werkelijk schittert op gitaar en harmonica en er is een ritmesectie, die de songs vlekkeloos van de juiste cadans voorziet via Brian Duncan Miller (bas) en Drew Lawhorn (drums & percussie) en dat alles samen opgeteld, geeft geruststelling als resultaat: met deze ingrediënten, kun je gewoon geen slechte maaltijd koken en dat doet Nora Jane dan ook allerminst. Haar songs handelen over heel persoonlijke dingen als Nora Jane’s ongewilde kinderloosheid en haar onmacht om goed te kunnen omgaan met de vaststelling dat de schoolvriendinnen intussen wel mama geworden zijn. Waar de songs van Nora Jane zich echter mee onderscheiden, is haar vermogen om een dergelijke persoonlijke insteek om te zetten tot teksten die het individuele stevig overstijgen en kunnen gezien worden als observaties over de grote gevoelens der mensen.

Haar recent bereikte huwelijkse staat en de heerlijke kriebels, die daarmee gepaard gaan, worden bij voorbeeld heel mooi vertaald in “Let’s Get The Day Started Right” of “Each Season”, de opener van de plaat, die een klassieke intro koppelt aan een luie stem, die vanuit haar bed de dingen observeert en wiens verbeelding aan de haal gaat met associaties bij de geluiden, die manlief in de keuken maakt, wanneer hij een ontbijt klaarmaakt…heerlijke song, waarmee Nora Jane zich op Lucinda-niveau hijst, ook al omwille van de geweldige gitaarklanken én de vocale partij van diezelfde manlief. Wereldsong, punt uit! Maar we hebben lang niet alles gehad: de titeltrack is bijvoorbeeld een nadrukkelijk pleidooi voor menselijke solidariteit, die je nodig hebt om te kunnen omgaan met een aantal situaties, die het leven je voor de voeten werpt.

Mijn tweede eigen favoriete song van de plaat is het heel trage “Grit”, waarin “doorzetting” het bezongen onderwerp is: of je nu moet omgaan met jobverlies, pesterijen van klasgenoten on enige vorm van onderwerping die men je wil opleggen, je moet doorbijten en jezelf telkens weer rechttrekken. Heel knappe song, ook al omwille van die fantastische gitaarsound. Dit zijn slechts enkele pareltjes, die ik hier opsom, maar neemt u rustig van mij aan dat Nora Jane Struthers een plaat gemaakt heeft, waar niet één mindere song op staat en dus concludeer ik met plezier dat ze vanaf nu in de ereklasse van de songschrijvers thuishoort. Bij vorige platen was er telkens wel een kleine “maar…”. Die is er nu totaal niet en, tenzij u niet houdt van mooie melodieën, straffe teksten en oerdegelijk samenspelende muzikanten, lijkt dit mij een absolute “must”-plaat voor ieder die beweert van muziek te houden.

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Blue Rose Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video