BUFFALO TOM – QUIET AND PEACE

2018 lijkt wel het jaar van de heruitgaven van albumklassiekers en van de revival van oude groepen te gaan worden. Zo krijgen we dezer dagen zomaar een nieuwe plaat van de uit Boston, Massachusetts afkomstige alternatieve rockformatie ‘Buffalo Tom’ aangeboden. Eind vorig jaar verscheen hun in 1992 uitgebrachte plaat “Let Me Come Over” opnieuw op de markt ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum.

Maar dat de drie stichtende bandleden zanger-gitarist Bill Janovitz, bassist Chris Colbourn en drummer Tom Maginnis toen ook al intensief aan een nieuw album aan het werken waren, was voor ons althans onbekend. De opvolger van het in 2011 uitgebrachte album “Skins” heet “Quiet And Peace” en ligt nu sinds begin maart te koop aangeboden in alle betere platenzaken. We kunnen hier al stellen dat u die aanschaf zeker moet overwegen, want fans van goede rockmuziek zullen ongetwijfeld hun gading vinden in de elf nummers en drie bonus tracks op deze cd van de indie rockers van ‘Buffalo Tom’.

De sound bij de liedjes op deze plaat lijkt voller en meer georkestreerd, deels door de toevoeging van keyboards, synthesizers en backing vocals door gastzangeres Sarah Jessop en Bill Janovitz’s dochter Lucy, die met de band meezingt op de prachtig gecoverde song “The Only Living Boy In New York” (zie video). Dit liedje zullen de muziekkenners onder u zich zeker herinneren in de originele versie van ‘Simon & Garfunkel’ uit hun succesalbum “Bridge Over Troubled Water” van 1970.

‘Buffalo Tom’ ontstond in 1986 als een trio schoolvrienden aan de universiteit van Massachusetts die met de steun van gitarist en frontman J. Mascis van ‘Dinosaur Jr.’ als producer van hun twee eerste albums gelanceerd werden in de muziekwereld. Tien albums en een 7 jaar durende pauze van 1998 tot 2005 later, zijn we nu dus aanbeland bij deze frisse nieuwe plaat van deze formatie.

Ze vliegen er al meteen rockend in met de openingstrack “All Be Gone” en ook “Roman Cars”, “Lonely Fast And Deep” en “Least That We Can Do” zijn stuwende vintage rocksongs. Er zijn zoals op alle vorige platen van ‘Buffalo Tom’ natuurlijk ook nu weer enkele knappe rockballads terug te vinden op “Quiet And Peace” met als uitschieters het mooie “Overtime”, het zachtjes kabbelende “Freckles”, het prachtige “See High The Hemlock Grows”, “In The Ice” en “Slow Down”. Stuk voor stuk songs waarin de vocale kwaliteiten van leadzanger Bill Janovitz telkens weer helemaal tot uiting kunnen komen.

De bonustracks zijn rocker “The Seeker”, de akoestische ballad “Saturday” en het swingende “Little Sister (Why So Tired)”. Mooi meegenomen voor de fans van ‘Buffalo Tom’, maar volgens ons niet noodzakelijk om de kwaliteit van dit leuke album te verhogen. Zoals u hieronder kunt zien, kan u deze door de wol en door de jaren geverfde formatie ‘Buffalo Tom’ in de loop van dit jaar een paar keer live gaan bewonderen in de Benelux en zo’n muzikaal uitstapje in het rockverleden durven we u hier toch wel warm aanbevelen.

(valsam)

13 juli 2018: Cactus Festival, Brugge, BE
2 december 2018: Paradiso, Amsterdam, NL
8 december 2018: ‘Come As You Are’, Effenaar, Eindhoven, NL


 

Artiest info
Website  
 

Label: Schoolkids Records
distr.: V2 Benelux

video