BERNARD ALLISON – LET IT GO

 

“ Blues is about experimenting… “

Bernard Allison werd geboren in Chicago, IL en verdeelde zijn jeugd tussen Illinois en Florida. Zijn vader (de “much-missed Chicago heavyweight) Luther Allison (1939-1997) was een Chicago blues muzikant. Bernard vergezelde zijn vader begin jaren ’70 naar festivals, waar hij in contact kwam met Muddy Waters, Hound Dog Taylor en Albert King. Terwijl zijn vader tourde leerde Bernard zelf gitaar spelen. Van zijn vader kreeg hij een Stratocaster, maar hij moest hem beloven dat hij verder zou blijven studeren. In 1983, op zijn achttiende stond Bernard met zijn vader op het podium tijdens het Chicago Blues Festival. Nadat hij de middelbare school verliet, werd Bernard door Koko Taylor uitgenodigd om met haar als lid van haar band te touren. Tijdens het touren kwam hij opnieuw in contact met Johnny Winter en Stevie Ray Vaughan.

Vanaf 1985, begon Bernard ook met zijn eigen band Bernard Allison & Back Talk op te treden en in 1989 werd hij de bandleider van de Europese tour band van zijn vader. Bernard debuteerde in 1990 (in EU) solo met ‘The Next Generation’, dat hij met de muzikanten van zijn vader in Paris opnam. Bernard en Allison bleven ook in de volgende jaren verder nauw samen werken. Bernard schreef samen met zijn vader de nummers van Allison’s drie laatste albums. In 1997, het jaar dat zijn vader stierf, debuteerde Bernard in de U.S. met ‘Keepin' the Blues Alive’. Allison's album ‘Storms of Life’ [2002] scoorde op #5 in de Top Blues Albums chart. Ondanks zijn successen in de U.S. bleef Allison in Parijs wonen.

Als opvolger van zijn dertiende album ‘In The Mix’ [2015] verscheen er recent bij Ruf Records #14, ‘Let It Go’. Met zijn band (John T. McGhee: ritme gitaar, George Moye: bas & Mario Dawson: drums) trok hij in Stantonville, TN, naar de Bessie Blue Studio om er (zonder keys of blazers!) twaalf nummers op te nemen die een terugkeer naar de basis zouden moeten betekenen. Naast negen originele nummers staan er op de track list slechts twee covers: ”Kiddio” (van Brook Benton & Clyde Otis, met als gast saxophonist Jose Ned James) & ”Look Out Mabel” (van Melvin London & G.L. Crockett).

”Cruisin For a Bluesin”, de funky opener van ‘’Let It Go, brengt je al meteen in de juiste stemming: “Gonna groove on down this highway, got my guitar in my hand…”. In ”Same Ole Feeling” verzacht Bernard met helende wah wah’s de pijn om zijn afwezige geliefde, terwijl hij in het upbeat nummer”Backdoor Man” dan weer rond loopt met een .44 in de hand, omdat hij zich zorgen maakt om zijn liefje dat hem bedriegt. In de titel song ”Let It Go” vraagt Bernard tijd om aan zijn verwaterde relatie te kunnen werken (“Our tears are falling and our river’s run dry…”) en in ”Night Train” vertoeft hij in de juke joints of Chicago. Met het Hendrix-achtige ”Leave Your Ego” knipoogt Bernard met woorden als “leave your ego, play the music, love the people…” naar zijn vader. In ”Blues Party” en ”You’re Gonna Need Me” gaat het letterlijk om de Blues en, in het jazzy “Kiddio” (wat ook geldt voor de hommage aan zijn vader in de akoestische afsluiter ”Castle”) om “experimenting in the blues” (om Bernard’s eigen woorden, als artiest op zoek naar nieuwigheden, te gebruiken).

Bernard Allison nam de dood van zijn vader Luther de blues fakkel over. Dat hij aan deze opdracht met een eigen visie werkt bewijst hij met ‘Let It Go’ opnieuw. ‘Let It Go’ is een herkenbaar, typisch en uitstekend blues album van een geweldige zoon van!

Er is goed nieuws voor de fans want op 02/05 treedt BERNARD ALLISON op met de BLUES CARAVAN (én compadrés Mike Zito & Vanja Sky) in de SPIRIT Of 66 in VERVIERS en op zaterdag 05/05/18 tijdens MOULIN BLUES 2018 in OSPEL. Check voor méér info én/of alle tourdata de website van de artiest!

Eric Schuurmans

 

RUF BLUES CARAVAN 2018 :
02/05/18: SPIRIT of 66, VERVIERS - BE
05/05/2018: MOULIN BLUES, OSPEL – NL
06/05/18: HOLLAND INT. BLUES FEST., GROLLO - NL

Album track list:
01.”Cruisin For a Bluesin”* – 02.”Same Ole Feeling” – 03.”Backdoor Man” – 04.”Let It Go” – 05.”Night Train” – 06.”Kiddio” [Brook Benton & Clyde Otis] – 07.”Leave Your Ego”** – 08.”Blues Party” – 09.”Hey Lady” – 10.”Look Out Mabel” [Melvin London & G.L. Crockett] – 11.”You’re Gonna Need Me” – 12”Castle” – Written by Bernard Allison & Mario Dawson* & Ronnie Baker Brooks** and/or as [noted] ℗ 2018 – Produced by Jim Gaines

Album line-up:
Bernard Allison: vocs, slide guitar, talk, B3, acoustic guitars
John T. McGhee: rhythm guitar
George Moye: bass
Mario Dawson: drums, finger snaps, tambourine, b-vocs (7)
Jose Ned James: sax (6)

Discography BERNARD ALLISON:
Let It Go [2018] | In The Mix [2015] | Live at the Jazzhaus [2011] | The Otherside [2010] | Chills & Thrills [2007] | Energized – Live in Europe (CD + DVD) [2006] | Triple Fret, with Larry McCray, Carl Weathersby & Lucky Peterson [2005] | Higher Power [2005] | Kentucky Fried Blues (live album) [2003] | Storms of Life [2002] | Hang On [2001] | Across the Water [2000] | Times Are Changing [1998] | 1997 – Keepin the Blues Alive [1997] | Born With The Blues [1997] | Funkifino [1995] | No Mercy [1994] | The Next Generation [1990]

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Ruf Records

video