DEMI KNIGHT - BUDAPEST

Mensen die de Nederlandse scene en de bijhorende televisieprogramma’s volgen, kwamen een drietal jaar geleden behoorlijk onder de indruk van de verschijning in “De Beste singer - songwriter van Nederland”. Daar deed de toen nauwelijks 18-jarige Demi Knight, née De Ridder, aan mee en haar onmiskenbare Dolly-stem en Loretta-snik zorgden voor heel wat positieve reacties toen.

Kort na die TV-reeks, verscheen van Demi een ep’tje dat ik nooit hoorde, maar dat wel de opstap bleek naar wat vandaag als “echt” debuut voorligt: een heuse full CD, getiteld naar de plaats waar Demi recent een opleiding volgde en waar allicht een aantal van de songs vorm kregen. Die songs - tien in totaal- zijn allemaal van de hand van Demi zelf, die ze in Kytopia, de locatie waar ooit Tivoli huisde in Utrecht, opnam met een erg jong ogende, maar competent spelende vijfmansband: Filip Schrijver doet de gitaren, Jasper Schalks -die zo rond deze tijd zelf een EP uit mou moeten hebben- zit aan gitaar en toetsen en levert bij momenten indrukwekkend vocaal (weer)werk, de ritmetandem luistert naar de namen van Martijn Soeterbroek (drums) en Bram Schrijver (bas) en David Gram, de bluesgitarist van bij Duf, leent zijn steel- en dobroklanken uit waar nodig.

De songs zijn regelrecht in countrysaus gedoopt, maar klinken allerminst gedateerd, mede omdat de fijne productie glashelder klinkt: goeie, direct in je oor passende melodieën, teksten, die weleens over relaties en gemis durven te gaan…misschien klinkt dat allemaal wat cliché, maar dat is nu eenmaal waar het bij Country om draait. Tel daarbij op de verrassend volwassen en doorleefd klinkende stem van Demi en je hebt een debuut dat er absoluut mag zijn en waar zelfs een paar heel bijzondere dingen opstaan, netjes verdeeld over de plaat: opener “Buried Cold” zet de toon en laat je als luisteraar toe Demi te situeren, het duo “Margaret” en “Alcohol” vormt de ijzersterke ruggengraat van de plaat en afsluiter “Walk of Shame”, dat een ietsje meer naar de blues dan naar Country neigt, is de ideale afsluiter, zowel voor liveconcerten als voor deze plaat, waarover ik alleen maar kan zeggen dat ze, voor een debuut, helemaal op haar plaats is. Ik hoop alleen maar dat er op de Nederlandse Radio, in tegenstelling tot wat Vlaamse artiesten meemaken, die in dit rootsy segment van de muziek opereren, wél ruimte is voor doodeerlijke, goedgespeelde en dito gezongen oldskool country-vanuit-het-hart. Welkom, Demi!

(Dani Heyvaert)

06-04 ARNHEM: Support The Bluebirds
14-04 HOORN: Instore Uptown Records
27-04 BEUSICHEM: Koningsdag
22-06 DEN BURG: Rondje Texel


 

Artiest info
Website  
 

video