JONO McCLEERY – SEEDS OF A DANDELION

Sommigen beweren dat het uitbrengen van een album gevuld met covers van bekende of minder bekende songs een symbool is voor zangers die niet geïnspireerd zijn voor het schrijven van eigen nummers. Daar zijn wij het alvast helemaal niet mee eens, want een coverversie kan vaak mooier en origineler gebracht worden dan de oorspronkelijke opname.

De Britse gitarist en singer-songwriter Jono McCleery uit Londen trekt zich van al die negatieve commentaren niets aan en kiest daarom voor zijn nieuwe plaat “Seeds Of A Dandelion” voor twaalf liedjes die hij van een geheel gepersonaliseerde coverversie voorziet als een soort eerbetoon. Zijn selectie van nummers is echter speciaal en uitzonderlijk te noemen, want zelfs als muziekkenner moeten we toch een paar keer op zoek gaan naar de naam van de originele vertolker, dus van het teren op het succes van andere artiesten kan je deze Jono McCleery helemaal niet verdenken.

Hij werd doof geboren en kon pas vanaf zijn vijfde levensjaar na een succesvolle ingreep iets horen. Als tiener leerde hij een gitaar te bespelen en in het begin van zijn muzikale carrière speelde hij vooral covers, zoals van het mooie “Wonderful Life” van ‘Black’. Op dit nieuwe, vierde studioalbum “Seeds Of A Dandelion” probeert hij in zijn versies een portie emotionaliteit toe te voegen aan de originele song en er zijn persoonlijke ‘twist’ als troubadour aan te geven.

Daar slaagt hij trouwens met bravoure in, al vanaf de eerste song die de uit 1997 stammende underground-klassieker “Gabriel” van Roy Davis Jr. blijkt te zijn. Daarna begeeft hij zich aan Paul Weller’s nummer “Brand New Start” uit het album “Days Of Speed” van 2001 en een haast onherkenbare versie van “Know Who You Are At Every Age” van ‘Cocteau Twins’ uit hun album “Four-Calendar Café” van 1993.

Uit de in 2003 verschenen plaat “Want One” van Rufus Wainwright selecteerde Jono McCleery het prachtige nummer “Dinner At Eight”, gevolgd door het al even mooie “Morning Theft”, een track uit het in 1998 postuum verschenen album “Sketches For My Sweetheart The Drunk” van de eind mei 1997 overleden Jeff Buckley.

“Ingenue” is een recentere song uit het album “Amok” uit 2013 van de formatie ‘Atoms For Peace’, de gelegenheidssupergroep met ‘Radiohead’-zanger Thom Yorke, ‘Red Hot Chili Peppers’-bassist ‘Flea’, ‘Radiohead’-producer Nigel Godrich en ‘Beck’ en ‘R.E.M.’-drummer Joey Waronker. Met het nummer “God Bless The Child” gaat Jono McCleery nadien wel heel ver terug in de tijd naar 1941 toen jazzzangeres Billie Holiday die song voor het eerst zong.

Dat deze singer-songwriter zijn muziekgeschiedenis wel heel goed kent en er een intimistische verbondenheid mee heeft, bewijst hij daarna in een knappe coverversie van het nummer “Halo” (zie video), een song uit het in 2008 uitgebrachte album “I Am …Sasha Fierce” van R&B-ster Beyoncé. Bijna 40 jaar geleden verscheen de plaat “Scott 4” van de legendarische zanger Scott Walker. Jono McCleery pikte uit die plaat het nummer “Old Man’s Back Again” om op deze cd te coveren.

Dan is het weer tijd voor een jazzklassieker met “Wild Is The Wind”, een nummer van Johnny Mathis maar vooral bekend in de versie van Nina Simone uit haar live-plaat “Nina Simone At Town Hall” uit 1959. Op het album “Happy Sad” uit 1969 van Tim Buckley (vader van Jeff) vond Jono McCleery het intieme liedje “Dream Letter” de moeite waard om van een eigen coverversie te voorzien en daarna breidt hij nog een beklijvend mooi slot aan zijn plaat met zijn versie van het nummer “La Ritournelle”, een nummer uit het album “Politics” uit 2004 van de Franse zanger Sébastien Tellier.

Of je hier nu van houdt of niet, niemand kan om het geweldige talent van deze Britse troubadour heen na het bekijken en beluisteren van deze selectie van soms obscure liedjes die doorheen de voorbije halve eeuw door andere artiesten werden uitgebracht en die hier van een vaak indrukwekkende coverversie werden voorzien door Jono McCleery. Pure klasse, neem dat maar gerust van ons aan.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: P & C Counter Records

distr.: [PIAS]

video