TIM WOODS – HUMAN RACE

 

 “ Songwriting involves pushing the limits of imagination and creativity… “

Tim Woods, de grondlegger van de vijfkoppige Woods Family Band, is een begenadigd singer-songwriter en gitarist. Hij en zijn oudere broers zijn al meerdere decennia bezig met muziek. Hij startte zijn carrière in de music scene van Pennsylvania maar verhuisde naar Macon, GA. Woods leerde de Blues van zijn gitaar leraar Ernie Hawkins, die een specialist was in het Piedmont fingerpicking. Van 2002 tot 2009 maakte Woods deel uit van The Mountain Jam Band.

Woods’ debuut album ‘The Blues Sessions’ kwam uit in 2010. Hij nam het op tijdens een studio tour die zes maanden duurde en die Clarksdale, Atlanta en Chicago aan deed. Op het album zijn niet minder dan zestien gasten te horen, waaronder David “Honeyboy”edwards, Big Jack Johnson, John Primer, Bob Stroger, Bobby Lee Rodgers & Jeff Sipe. In 2012 werd Woods geïntroduceerd in de NY Blues Hall of Fame. Woods treedt solo op, met zijn zonen Derek en Ryan en met The Woods Family Band.

‘Human Race’ is de titel van Woods’ nieuwe studio album. Zijn vriend en multi-instrumentalist Bobby Lee Rogers, die ook meespeelt, was de producer van het album. De album opener ”Can You Feel It?”, de eerste van de elf eigen nummers, is een hypnotiserende slow blues gedrenkt in een overvloedige portie reverb. Met ”Every Day” waagt Woods zich op akoestische gitaar aan een wals met solo’s die een link leggen met de Allman Brothers. In het funky ”Step” vind je dan weer flarden Zeppelin en in het rustige ”Take a Minute” invloeden van Pink Floyd. Het nummer is Woods’ oproep om wat meer tijd vrij te maken voor het mooie dat er rond ons te zien. Met ”Human Race” komt Jim Morrison, met de hulp van Iggy Pop, opnieuw tot leven. ”Black Maria” (geschreven door Perry Werner, een oude vriend van Woods) is een love song. Dit mystieke brouwsel is een herinnering aan een wilde trip naar Mexico. De instrumental ”TW Funk” zet zich zelf in de verf en ”Image Is Clear” is een nummer  over berouw. Hier heeft William Newell Bate de plaats achter de drums overgenomen van Lee Rodgers. Pete Lavezzolli is daarna de drummer van dienst in de resterende nummers, te beginnen met de  instrumental ”Trixie”. ”Have Mercy” is een donkere blues rocker met Don Coffman op staande bas. In ”Where Did She Go?” huilt Woods als Chester Burnett het uit in het donker en de afsluiter ”Leave the Earth Alone” is een oprecht pleidooi met een eenvoudige maar aangrijpende boodschap.

Songwriting impliceert het verleggen van de grenzen van verbeeldingskracht en creativiteit. Goede songwriting houdt altijd in dat je je hart en ziel uitstort. Dit doet Tim Woods, die al tientallen jaren zijn muzikale dromen tracht waar te maken, iedere dag opnieuw. Hoe hij dat doet hoor je op ‘Human Race’. Tim Woods vindt zijn inspiratie op elke hoek en deelt zijn ideeën in ieder nummer op zijn manier, met iedereen.

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
01.”Can You Feel It?” – 02.”Every Day” – 03.”Step” – 04.”Take a Minute” – 05.”Human Race” – 06.”Black Maria” [Perry Werner] – 07.”TW Funk” – 08.”Image Is Clear” – 09.”Trixie” – 10.”Have Mercy” – 11.”Where Did She Go?” – 12.”Leave the Earth Alone” – Written by Tim Woods and/or as [noted] ℗ 2018 – Produced by Bobby Lee Rodgers

Album line-up:
Tim Woods: vocs, guitar
Bobby Lee Rodgers: guitar, bass, drums, keys
Pete Lavezzolli: drums (9-12)
Don Coffman: upright bass (10,12)
William Newell Bate: drums (8)

Discography TIM WOODS:
Human Race [2018] | The Blues Sessions [2010] 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info : Blind Raccoon

video