THE DIVINE COMEDY – LOOSE CANON (Live In Europe 2016-17)

Zanger-gitarist en songschrijver Neil Hannon en zijn muzikale bondgenoten van ‘The Divine Comedy’ strijden er al sinds hun ontstaan in 1989 voor om een vaste plaats in de muziekgeschiedenis te veroveren en te behouden, weliswaar met wisselend succes. Deze Noord-Ierse orkestrale popgroep heeft sinds hun oprichting elf studioalbums uitgebracht waarop Neil Hannon soms alle instrumenten zelf heeft ingespeeld, met uitzondering van drums wat hij altijd aan anderen heeft overgelaten.

Het grootste succes bereikte ‘The Divine Comedy’ eind jaren ’90 toen ze negen hitsingles wisten af te leveren en het nummer “National Express” de hoogste top in de hitlijsten wist te bereiken. Neil Hannon wist in de voorbije 30 jaar nochtans een behoorlijk aantal knappe liedjes te schrijven en op te nemen, denk maar aan “Tonight We Fly”, de tot op heden enkel te downloaden single “At The Indie Disco”, het op de video te beluisteren nummer “To The Rescue” of de singles uit het laatste album “Foreverland” uit 2016: “Catherine The Great”, “Funny Peculiar” en “How Can You Leave Me On My Own”.

‘The Divine Comedy’ heeft in de voorbije twee jaren behoorlijk vaak live opgetreden en daarmee een nieuwe generatie fans weten te bereiken. De bandleden bij die optredens waren naast Neil Hannon zelf ook gitarist Tosh Flood, bassist Simon Little, toetsenist Andrew Skeet, keyboardsspeler en accordeonist Ian Watson en drummer Tim Weller. Er werden tijdens deze optredens ook opnamen gemaakt van de gebrachte songs en die zijn nu netjes verzameld terug te vinden op het album ”Loose Canon (Live In Europe 2016-17)”.

‘The Divine Comedy’ gaat door hun indrukwekkende verzameling platen om tracks te selecteren voor deze live shows en ze brengen ge-upgrade versies van enkele oudere nummers die aantonen dat er nauwelijks sleet op de kwaliteit van die songs valt waar te nemen. Het is dan ook genieten geblazen van in totaal 17 nummers die het unieke karakter van deze band accentueren, net als het goddelijke aspect van ‘The Divine Comedy’ en het impressionante songschrijverstalent van Neil Hannon.

”Loose Canon (Live In Europe 2016-17)” is niet het eerste live album van ‘The Divine Comedy’ want in 2011 bracht de band ook al “Live At Somerset House” op de markt, maar deze nieuwe plaat is toch een veel completere verzameling van de beste nummers van deze Noord-Ierse popformatie. Aan te raden bij liefhebbers van vrolijke en af en toe knotsgekke popmuziek van een 48-jarig muzikaal genie.

(valsam)

 

 

TRACKLIST
1. How Can You Leave Me On My Own
2. Napoleon Complex
3. Catherine The Great
4. Bad Ambassador
5. To The Rescue
6. The Complete Banker
7. Bang Goes The Knighthood
8. Generation Sex
9. Our Mutual Friend
10. Funny Peculiar
11. A Lady Of A Certain Age
12. At The Indie Disco
13. I Like
14. National Express
15. Assume The Perpendicular
16. A Drinking Song
17. Tonight We Fly

Artiest info
Website  
 

Label: Divine Comedy Records Ltd.
distr.: [PIAS]

video