ERASURE – WORLD BEYOND

Het tien tracks tellende album “World Beyond” is de nieuwste plaat van het Engelse synthpop-duo ‘Erasure’ uit Londen. Deze nieuwe cd is al de achttiende release sinds het debuutalbum “Wonderland” dat zanger-songschrijver Andy Bell en keyboards- en synthesizerspeler Vince Clarke (ex ‘Depeche Mode’ en ‘Yazoo’) in 1986 hebben uitgebracht. ‘Erasure’ is altijd wel populair geweest in de holebi-wereld, deels omdat beide groepsleden hun homoseksualiteit nooit voor de buitenwereld hebben proberen te verbergen en Andy Bell een soort van icoon voor deze gemeenschap is geworden.

Ondanks de uitdrukkelijke aanwezigheid en de grote creativiteit van ‘Erasure’ om nieuwe platen uit te brengen, heeft dit duo niet zoveel internationale hits kunnen scoren in hun muzikale carrière en werd hun muziek voornamelijk in clubs en dancings gedraaid. In thuisland Groot-Brittannië en ook wel in Amerika stonden ze met een 25-tal nummers in de hitlijsten, maar hier zullen muziekkenners enkel de nummers “Sometimes” en “Always” en hun ep “Abba-esque” uit 1992 met vier covers van ‘Abba’-hits nog herkennen. Feit blijft echter dat deze groep wereldwijd toch meer dan 25 miljoen platen heeft verkocht.

Vorig jaar in mei bracht ‘Erasure’ het album “World Be Gone” uit met dezelfde tracklijst die we nu op “World Beyond” terugvinden. Het speciale aan dit nieuwe album is dat ze die tien liedjes van hun vorige album opnieuw hebben opgenomen met zeven leden van een klassiek ensemble uit Brussel genaamd ‘Echo Collective’. De leden van dat collectief zijn Margaret Hermant (violin, harp), Neil Leiter (viola), Thomas Engelen (cello), Jaroslaw Mroz (double bass), Gary De Cart (piano) en Antoine Dandoy (vibraphone, glockenspiel).

De liedjes werden grondig onder handen genomen, van heel wat elektronische tierlantijntjes ontdaan en van nieuwe arrangementen met strijkers en piano voorzien door ‘Echo Collective’, waarna de gehanteerde klassieke muziekinstrumenten de rest deden om van dit album een geheel andere verzameling songs te maken dan wat er op “World Be Gone” te horen was.

De nadruk op de songteksten die Andy Bell opnieuw heeft ingezongen valt misschien nog wel het meest op aan deze versies. Het is deze keer geen dansplaat geworden van ‘Erasure’, maar veel eerder een album met songs die moeten beluisterd worden, gereflecteerd en geïnterpreteerd, want de onderwerpen van enkele liedjes zijn wel degelijk sociaal geëngageerd of gaan over de politieke mistoestanden of de rechten van de holebi-gemeenschap.

Vooral songs als “Oh What A World”, “Still It’s Not Over”, “Lousy Sum Of Nothing” en het op de video te beluisteren slotnummer “Just A Little Love” benadrukken deze thema’s. De door strijkers en piano gedragen ballads “Be Careful What You Wish For!” en “World Be Gone” zijn echter zonder twijfel onze favoriete songs uit “World Beyond”. Zoals op “World Beyond” hebben we ‘Erasure’ alvast nog nooit gehoord en dat is iets wat deze plaat sowieso bijzonder maakt.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Mute
distr.:[PIAS]

video