BEN NOBLE – WHISKEY PRIEST

Er zijn wel meerdere muzikanten die zich voor het opnemen van een nieuwe plaat ergens afzonderen in één of ander hutje in het bos om daar in alle rust aan de voor die plaat gecomponeerde nummers te kunnen werken. ‘Bon Iver’ geldt hiervoor als één van de stichtende voorbeelden bij het verschijnen van zijn succesplaat “For Emma, Forever Ago” in 2007.

Ook de uit Minneapolis, Minnesota stammende singer-songwriter Ben Noble verkoos om zijn debuutalbum “Whiskey Priest” in totale afzondering in een boshut in Wisconsin te gaan opnemen. Daarvoor moest hij ervan uitgaan dat hij alle instrumenten zelf zou moeten inspelen en derhalve beperkte hij die instrumentatie dan ook tot een akoestische gitaar en een piano.

Later werden daar bij de finale afwerking nog strijkers aan toegevoegd met Hilary Ritchie op viool, Whitney Loher op viola en Hunter Selg op cello, terwijl Henry Donato nog wat extra pianowerk afleverde en Bekah Noble, Ben’s echtgenote, voor bijkomende vocale support zorgde. Ben Noble nam zelf ook de taak waar als producer van het twaalf nummers tellende album “Whiskey Priest”.

Door de hier net vermelde opties werd deze plaat sober en af en toe ook somber, dromerig, intimistisch en minimalistisch qua orkestratie, hetgeen de aandacht voor de liedjes en de betekenisvolle songteksten alleen maar deed toenemen. De eerste single die uit deze cd werd getrokken is het op bijgaande video live gebrachte nummer “Cutting Teeth”, dat ook wel een beetje als representatief voor het gehele album kan worden beschouwd.

In de vakpers wordt het werk van Ben Noble regelmatig vergeleken met dat van andere singer-songwriters als Sufjan Stevens, Damien Rice of de reeds vermelde ‘Bon Iver’. En we kunnen hier bevestigen dat we ook wel iets van elk van deze artiesten kunnen terugvinden in de liedjes die Ben Noble op “Whiskey Priest’” heeft opgenomen. Hij mag dat van ons dan ook als een warm compliment ervaren, want niet zovele anderen worden aan dit exclusieve lijstje topartiesten toegevoegd.

Openingstrack “Birthmark” is al meteen een schot in de roos en weet direct de aandacht van de luisteraar te grijpen. Die blijft dan ook ongetwijfeld boeiend verder luisteren naar andere liedjes zoals “Worldspin”, “The Sea And The Moon”, “Morning” en de heerlijke slotsong “Ikon”. Maar ook het akoestische “Healer Might” en het melancholische “Daughter” en “Little One” die hij aan zijn 3-jarig dochtertje en oogappel Zadie opdraagt, zijn minimalistische pareltjes die zonder problemen ettelijke keren beluisterd kunnen worden. De zachte falsetstem van Ben Noble weet de gevoelige snaar bij de luisteraar telkens weer te raken met elke song op deze uitstekende debuutplaat “Whiskey Priest”.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video