NOAH PREMINGER - GENUINITY

Al sinds 1981 is de Nederlander Gerry Teekens actief met zijn Criss Cross label dat eigenlijk vooral de neo-bop jazz de nodige ruimte geeft en daarbij vaak nieuw talent een kans geeft. Alle hulde dus voor deze enthousiast die min of meer in het voetspoor treedt van Alfred Lion en Francis Wolff, de illustere oprichters van het roemruchte Blue Note label. Noah Preminger (1986) is weer zo’n verassing op Criss Cross, hoewel hij al 9 albums op zijn naam heeft staan, allemaal op kleinere labels of eigen producties, hij mag dan relatief onbekend zijn maar na beluistering van “Genuinity” ben ik in ieder geval zwaar onder de indruk. Dit pianoloze kwartet bestaat uit leider/componist Noah Preminger op tenorsax, Jason Palmer op trompet, Kim Cass op contrabas en Dan Weiss op drums. Met Palmer en Cass werkte Noah al eerder maar slagwerkcoryfee Dan Weiss is nieuw in deze groep, allemaal toppers die ook actief zijn in eigen groepen. De nummers variëren tussen snelle stukken, ballads en blues, het warme geluid van Preminger doet denken aan de grootheden van weleer , iemand als Dexter Gordon bijvoorbeeld maar de muziek is wel van deze tijd.

“Genuity” gaat van acquit met het gas op de plank in “Halfway to Hartford” na een krachtig intro van Noah valt Palmer hem bij en ontstaat er een moderne vorm van bebop. Noah componeerde vroeger op de piano zoals meer blazers dat doen, maar tegenwoordig gaat hij direct aan de slag op de saxofoon, hij neemt het op en gaat dan via veelvuldig luisteren de compositie bijschaven en vervolmaken. Dat maakt zijn solo’s ook zo vrij en structuurloos, niets langs de gekende lijntjes zoals zo vaak bij al die namen die gehypt worden door de “jazz pers” en dat vooral omdat ze samenspelen met bekende popnamen of flirten met elektronica, hip-hop beats of strijkers ( en koren). Lester Young was vroeger de favoriete tenorist van Noah toen hij op 12-jarige leeftijd Dave Liebman’s Pennsylvania jazz camp volgde, Liebman, George Garzone en Jerry Bergonzi, die zijn mentoren waren aan het New England Conservatory tussen 2003 en 2007, blijven zijn “guru’s”. Zijn invloeden omschrijft hij in chronologische volgorde van Joshua Redman tot Joe Lovano tot Ornette Coleman tot John Coltrane. “I want to play every time like it’s my last day on earth, which is what separates the masters from your Grade-B cat”. Voor “The Genuine One” leende hij de “2 beats of C, 3 beats of G” baslijn van Ernie Farrow (halfbroer van Alice Coltrane) op de lp “Eastern Sounds”van Yusef Lateef uit 1961, Ik heb de lp in huis maar hoorde geen overeenkomst maar dat zal aan mij liggen. Het nummer “AH” is opgedragen aan de in 2017 overleden gitarist Alan Holdsworth, het opent met grof geschut van Dan Weiss en Noah quotes Sonny Rollins uit diens nummer “Paul’s Pal”. In “My blues for you” horen we weer een andere kant van Preminger, een langzame blues waarin hij ook excelleert, op eerdere cd’s maakte hij al gebruik van nummers van bluesgiganten als Blind Willie Johnson en Son House, dus hij weet waar Abraham de mosterd haalt, hij en Palmer zorgen voor kippenvel in deze gospel getinte blues. “Walking on eggshells” heeft duidelijk Ornette Coleman trekjes met Palmer in de rol van Don Cherry, maar het blijft allemaal muziek uit het boekje van Preminger. De titel heeft hij ontleend aan een interview op de radio waarin iemand verklaarde hoe moeilijk het is om als blanke bezorgd te zijn over raciale onrechtvaardigheid, het is als lopen over eierschalen. Afsluiter “Acknowledgement” is een duidelijke verwijzing naar Coltrane, volgens Preminger “the very top as an improviser, if you’ve got 100 levels, Trane is on 100 and everybody else starts at level 60”.

Daar kan ik me van harte bij aansluiten waarbij ik Preminger wel hoger dan 60 inschat, een waar genoegen het beluisteren van deze schijf, ik kende hem helemaal niet, een bijzonder aangename kennismaking met deze Noah Preminger. Het is te hopen dat hij gauw een bezoek brengt aan onze Lage Landen en een gemiste kans voor de organisatoren van North Sea!

Jan van Leersum

 


Artiest info
Website  
 

Label : Criss Cross Jazz
Distr. : NewArtsInt.

video