BIEZEN - SUMMER OF RED ROSES

Het is intussen genoegzaam bekend en meer dan vaak genoeg geschreven dat Erik van Biesen larenlang lief en leed deelde als sidekick van wijlen Luc De Vos en daar gaan we ons dus niet opnieuw aan wagen. Biezen is er namelijk vanaf vandaag met zijn tweede soloplaat op eigen benen en ’t is een hele goeie geworden. Dat was “The Birds Return” van twee jaar geleden ook al, maar om redenen, die mij niet duidelijk zijn, maar vermoedelijk bij de verdomde radio-formats te zoeken zijn, deed die maar heel weinig.

De nieuwe is, naar Erik’s eigen zeggen, een liefdesplaat geworden, eentje over mensen graag zien en hen een plaatsje in je hart geven, al ken je ze niet eens persoonlijk. Kan een beetje melig klinken, maar is het niet, als je luistert naar wat Biezen te vertellen heeft en oog en oor hebt voor de manier waarop hij dat doet. De vooruit gestuurde single “I Will Remember You”, was daar al een mooi voorbeeld van: Erik schreef het nummer naar aanleiding van het overlijden van Soundgarden’s Chris Cornell en verpakte de fraaie tekst in een rootsy kostuumpje dat prima past bij de zangpartij, die het midden houdt tussen Nick Cave en Scott Walker. Een opvallend deel van de eerste indrukken over de plaat, die ik intussen toch een flink aantal keren gedraaid en beluisterd heb, is de manier waarop een aantal van de songs en mooi mee ingekleurd worden door de tweede stem van Eline Aussems, een dame waar ik al een tijdje hoog mee oploop, maar van wie die soloplaat kennelijk maar niet geboren wil worden.

Soit, naast die heerlijke zangeres, heeft Erik het geweldige idee gehad nog een hele club nog niet heel bekende muzikanten mee te nemen op zijn trip en je kunt zo goed horen dat elk van hen het allerbeste van zichzelf gegeven heeft bij het inspelen van deze straffe songs. Of ze nu Lander Vervaet of Roeland Vandemoortel heten en al een béétje naam hebben, of Steph Van Uytvanck of Brecht Adriaenssens en nog tot de groep der eerder nobele onbekenden behoren, ze musiceren op een ontstellend hoog niveau en het lijk mij dat dat in grote maten te danken is aan de persoon, die Erik van Biesen mij schijnt te zijn -en ik ken de man helemaal niet persoonlijk- en aan de bijzonder straffe songs, die hij schrijft.

Werkelijk alles valt netjes op zijn pootjes: de melodie sluit naadloos aan bij de teksten, die tegelijk organisch en weldoordacht schijnen te zijn. Ik denk dat Erik een man van gevoelens is. Dat is op zich al een beetje uitzonderlijk, maar ik denk echt dat het bij hem is van “what you see is what you get” en dat maakt deze plaat, waarin hij zo onbeschroomd over “graag zien” zingt, tot zo’n fijne belevenis: er is evenveel plaats voor weemoed en verdriet als voor gelukzaligheid. Ik heb geen idee over wie het zeven minuten lange epos “Pathfinder” gaat, maar het is overduidelijk dat het een heel belangrijk iemand moet handelen, die Erik erg belangrijk moet vinden (vader/moeder?)…zoo mooi, ook qua arrangement en Daniel Lanois-achtige productie. Wie hier geen kippenvel van krijgt, die heeft geen huid om z’n lijf zitten…

Of neem “A Horse Named Sally”…da’s pure Mark Lanegan, zo (mee)slepend, terwijl “Acrostic for a Friend” dan weer een heus rockpak aangemeten krijgt en ik het acrostichon maar niet ontcijferd krijg. Echt erg vind ik dat niet, want afsluiter “The Earth Keeps on Turning” maakt dat kleine wreveltje helemaal goed, met zijn Calexico-inkleuring en ook hier weer dat vlekkeloze samengaan van stem en de andere instrumenten: wonderlijk mooi vind ik het.

Ik betrapte er mezelf meermaals op, dat ik aan Dirk Blanchart dacht bij het beluisteren van deze plaat. In mijn normentabel kun je in Vlaanderen, als songschrijver en bedenker van arrangementen moeilijk hoger ingeschaald worden en ik mag dan ook hopen dat deze CD wél opgepikt wordt op Radio 1, waar hij thuis hoort, al zal één of andere formaatbeheerder wel weer vinden, dat songs die de vier minuten overschrijden, niet op de radio thuishoren. Och, het zijn bizarre tijden en de schoonheid van deze plaat zal dat allemaal wel overleven!

(Dani Heyvaert)

27 mei - De Heksenketel - Belzele

Na het uitverkochte concert in de concertzaal van Trefpunt nu ook in De Heksenketel in Belzele: Biezen aka Erik Van Biesen. Op zondag 27 mei. Start optreden; 15u. Gratis entree!

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: STARMAN

video