COHERENCE QUARTET - SAGAYE

Het Coherence Quartet is een jazzgroep uit Polen en behoort tot een van de betere en interessante groepen die geïmproviseerde muziek spelen die is gebaseerd op de jazz met als toegevoegde waarde de muzikale erfenis van velerlei culturen en tradities. De composities zijn keurig verdeeld over de bandleden. Hun muziek ligt nooit echt vast, tijdens concerten spelen ze vaak compleet nieuwe stukken, dat maakt hun optredens uniek, de invloed van het moment en de omgeving bepalen in hoge mate hun performance en ook de composities van de groep die behoren tot hun vaste repertoire veranderen van vorm en toon afhankelijk van de stemming en response van het publiek. Elk concert van het Coherence Quartet is een nieuwe ervaring, gebracht door vier welopgeleide en ervaren muzikanten die zich helemaal onderdompelen in hun muziek waarbij de muzikale interacties een belangrijke rol spelen.

Het kwartet bestaat uit Robert Jarmuzek(pno), Tukasz KLuczniak (Altsax), Marcin Lamch (bs) en Grzegorz Maslowski (drs). Al hun vorige pogingen om opnamen vast te leggen eindigden allemaal in de prullenbak, er ontbrak het een en ander, dat kon beter, uiteindelijk besloten ze om de muziek op te nemen terwijl ze speelden in de woonkamer van pianist Robert Jarmuzek, zoals dat ook gebeurde in de jaren ’60. Deze ambiance met lekker eten en een glaasje bleek de perfecte oplossing en zo ontstond dit bijzondere album. De kern van de zaak is dat wanneer er mensen zijn die graag met elkaar spelen en vooral naar elkaar luisteren, de rest nauwelijks van enige importantie is.

Het openingsnummer “Aga” van Robert Jarmuzek is een ingetogen ballad waarin onmiddellijk duidelijk is te horen hoe perfect de klankstructuur van het kwartet in elkaar steekt, een melange van kleuren die zich aaneen rijgen tot één monogaam element. “Jerzmanowa” met een spannend repetitief piano akkoord geeft alle ruimte aan de altsax van Kluzniak die ook de componist is van het nummer, heerlijke muziek waarin je droomt van verre einden, hoopvolle ideeën en andere verlangens. Dat effect is nog sterker in het verstilde wonderschone “Lost” van Marcin Lamch,ook hier viert de melancholie hoogtij, het heeft natuurlijk ook te maken met de stemming en smaak van de luisteraar, maar ik mag heel graag wegzinken in dit lieflijke dal van fluweelzachte piano akkoorden met zacht ploffende bas accenten.

Gezien het ingetogen en subtiele karakter van de muziek had dit ook op het ECM label kunnen staan, maar slagwerker Mastowski is een uitzondering op die regel, hij gaat er gewoon flink tegenaan, vandaar dus op Challenge , wel een bewijs voor de goede neus van dit label en een bewijs hoe hoog het niveau van de Poolse jazz is. Naar mate ik deze cd vaker voorbij hoor komen op de cd speler, des te hoger wordt mijn waardering voor deze groep, zo’n compleet samenhangend geluid, inderdaad ze hebben hun naam perfect bedacht!

Jan van Leersum.

 


Artiest info
Website  
 

Label : Challenge Rec.

video