ADDISON FREI TRIO - NO DEFENSE

Via Lawrence, Kansas en Denton in Texas woont pianist Addison Frei tegenwoordig in New York. Hij heeft zich snel ontwikkeld tot een veel gevraagd begeleider, zowel als musical director en pianist van zocalisten en een belangrijke medespeler van veel moderne jazz ensembles. Als leider en onderdeel van het trio heeft Frei zijn opvatting over de essentie van het pianotrio duidelijk geformuleerd, bas en drums die zich continu verplaatsen van voorgrond, middengedeelte en achtergrond en een sterke vorm van lyriek in de composities en soepele arrangementen om het een en ander te omkaderen.

Frei heeft al een vruchtbare balans in zijn uitgebrachte opnames gezien zijn relatief korte carrière met vijf albums gedurende de afgelopen vier jaar, twee als leider en drie als medespeler. Op al deze albums is hij te horen met zijn basistrio met bassist Grace Perrin en drummer Matt Young, beiden vroegere schoolgenoten van Frei op de University of North Texas. Maar op dit album is er sprake van een totaal nieuwe configuratie. Deze band ontstond onder de leiding van TCB records, naar aanleiding van de deelname van Frei aan het Jazz master Class gebeuren in Frauenfeld (Zw.). Het was tijdens deze workshop dat Frei de Oostenrijkse drummer Mario Gonzi ontmoette, hoewel tweemaal de leeftijd van Frei, klikte het onmiddellijk tussen de twee. Bassist Tamir Shmerling, Israëliër van geboorte en woonachtig in New York speelde al vaker met Frei als begeleider van artiesten als Terry Lyne Carrington. Hier speelt dit trio voor het eerst samen en dat met een minimale voorbereiding, als zodanig kun je het vergelijken met de situatie die in de jaren ’50 en ’60 heel gebruikelijk was bij het roemruchte Blue Note label. Het verschil schuilt daarin dat Frei veel meer te horen is op een meer klassieke manier dan op zijn vroegere opnames en dat de composities meer aanschuren tegen de hardbop en met een strakkere afbakening van de improvisatieruimte, Frei klinkt hier rauwer en spontaner.

Het titelnummer “No Defense” verwijst naar het politieke klimaat in de V.S. met de militarisering van de politie en de verhoging van het defensiebudget, een duidelijke politieke stellingname dus met een link naar het pianospel van Brad Mehldau. “The Ever Adapting Herd” is een showcase voor het gestreken basspel van Shmerling, die zijn bas hier letterlijk laat zingen. Frei schreef dit nummer in reactie op het plotselinge verlies van een oudere collega die overleed aan kanker, het is een nummer over een verlies maar ook met de gedachte dat er altijd weer nieuwe mensen zijn die de leegte vullen. De intro en het raamwerk van de compositie stammen van het thema van Mahler’s negende symfonie alsmede het adagio van Tchaikovsky’s zesde symfonie, volgens Frei ook gebruikt in Glen Miller’s “The Story of a Starry Night”. Er staat één solonummer van Frei op deze cd en dat is het relatief onbekende “Coming on the Hudson” van Thelonius Monk , een terechte eerbetuiging aan het honderdste geboortejaar van de hogepriester van de jazz. Eigenlijk bedoeld als een trio stuk, wilde het maar niet vlotten met de opnamen, Mario Gonzi merkte op, “je moet het nummer loslaten, denk alsof het een liefdesbrief aan Monk is”, en zo is deze wonderschone versie tot stand gekomen. Het gaat moeiteloos over in een andere cover “Sabor A Mi” van de Cubaanse muzikant Alvaro Carillo, een heerlijk Latijns getint nummer. De bekende standard “Nancy with the laughing face” van Jimmy van Heusen leerde Frei kennen via een jamsessie met Roy Hargroove, die speelde het als een wals en Frei had daar de nodige moeite mee, dus ging hij het nummer uit den treure te lijf en hier is het in al zijn liefdevolle glorie. “T-Tune”is geschreven door bassist Tamir Shmerling, hij en Frei gaan hier een heerlijk swingend duel aan. De laatste, niet door Frei geschreven compositie, is “She moved through the fair”, een Ierse traditional die hij voor het eerst hoorde van het Cantus koor, zijn eigen roots liggen ook in de koortraditie, dus besloot hij het nummer aan te passen voor zijn trio.

Pianotrio’s zijn er legio op het muzikale jazz aanbod, maar het Addison Frei Trio behoort wel tot het topsegment en is daarom een definitieve aanrader!

Jan van Leersum.

 


Artiest info
Website  
 

Label : TCB (The Montreux Jazz Label)
Distr. : New Arts Int.

video